Istraga: Francuska Izraelu dala oružje korišteno u bombardovanju bolnice u Gazi

Istraga je pokazala da je francuska kompanija Thales isporučila Izraelu predajnike i prijemnike koji su posebno dizajnirani za moderne vojne bespilotne letjelice Hermes 90.

Francuska stranica 'Disclose' navodi da je Izrael koristio francusku opremu za bombardiranje bolnice u Pojasu Gaze u februaru 2024. (Getty)

Posebna istraga koju je provela francuska web-stranica Disclose otkrila je tajne dokumente koji pokazuju da je Thales, vodeća francuska kompanija u oblasti vojne industrije, isporučila Izraelu komunikacijsku opremu za dronove koje je izraelska okupaciona vojska koristila za bombardiranje ciljeva u Pojasu Gaze.

Istraga je pokazala da je francuska kompanija isporučila spomenutu opremu Izraelu tokom 2024. godine, u vrijeme kada je francusko Ministarstvo odbrane u više navrata potvrdilo da je izvoz francuskog oružja u Izrael bio ograničen na odbrambenu vojnu opremu vezanu za Željeznu kupolu kako bi se njom isti suprotstavio raketama palestinskog otpora.

Posebna istraga također otkriva da je oprema koju je francuska kompanija isporučila Izraelu predajnici i prijemnici koji su posebno dizajnirani za moderne vojne bespilotne letjelice Hermes 900 koje izraelska vojska koristi u svojim ofanzivnim operacijama.

Izraelska novinska web-stranica citirala je komandanta eskadrile ovih bespilotnih letjelica koji kaže da su one korištene za bombardiranje bolnice u Pojasu Gaze u februaru 2024.

Potvrda

Na stranici Disclose navodi se da je Thales prihvatio da 2024. godine izraelskim vlastima isporuči “dva zračna komunikacijska sistema”. Kompanija je odluku branila objašnjavajući da ova oprema ne omogućava rad tog smrtonosnog vojnog sistema. Stranica napominje da francusko Ministarstvo odbrane nije dostavilo odgovore na postavljena pitanja o ovome.

Također navodi da francuska carina zabranjuje izvoz šest predajnika i prijemnika dizajniranih za izraelske vojne bespilotne letjelice.

Druga posebna istraga, koju je sprovela ista web-stranica, a koja je objavljena u martu, otkrila je da je krajem oktobra 2023. godine Pariz dozvolio isporuku Izraelu najmanje 100.000 komada mitraljeske municije za koju se moglo pretpostaviti da će je izraelska vojska vjerovatno koristiti protiv palestinskih civila u Pojasu Gaze.

Prema istrazi, pošiljka je tajno poslana 23. oktobra, odnosno otprilike dvije sedmice nakon početka izraelske agresije na Gazu iz grada Marseja preko francuske kompanije Oro Links, specijalizirane za proizvodnju vojne opreme, što je u suprotnosti sa preuzetim obavezama francuske vlade.

Francuski ministar odbrane Sebastien Lecornu tada je negirao ove optužbe, a novinarima u Parizu je dao izjavu u kojoj je rekao da licenca Oro Linksa za izvoz izraelskoj kompaniji IMI Systems pokriva samo ponovni izvoz tog oružja u treće zemlje i ne uključuje upotrebu istog od strane izraelske vojske.

Izvor: Al Jazeera i agencije