Ukrajina: Rusija pojačala napade u toku mirovne konferencije

Veći dio bitaka odvija se u regiji Donjeck na istoku Ukrajine.

Nedavna dostava zaliha oružja Ukrajini ponovno je stabilizirala stanje na frontu (Oleg Petrasiuk/Pres služba 24. odvojene mehanizovane brigade kralja Danila ukrajinskih oružanih snaga/Reuters)

U vrijeme trajanja dvodnevne mirovne konferencije o Ukrajini u Švicarskoj, koja se završila u nedjelju, Rusija je pojačala vojne napade na Ukrajinu, prema riječima Kijeva.

“Neprijatelj pojačava svoju ofanzivu i napadačke operacije, tražeći načine da probije našu odbranu i protjera Ukrajince s njihovih pozicija”, objavio je Glavni štab Ukrajine u svom izvještaju o situaciji na terenu u nedjelju navečer, piše dpa, prenosi Hina.

Prema izvještaju, broj bitaka porastao je na 88. Veći dio bitaka odvija se u regiji Donjeck na istoku Ukrajine – ukupno 36. Izvještaj dodaje da je odbijeno 25 napada, no da 11 njih i dalje traje.

Ruska vojska nastoji napraviti daljnji proboj, posebno blizu grada Pokrovska, rečeno je.

Ukrajina u defanzivi

Ruska vojska je, također, rekla da je deset puta pokušala izvršiti napad na ukrajinske pozicije na frontu u isto vrijeme i na sjeveru i na jugu – u području Limana i oko Kurahove.

Ruske zračne snage ispustile su teške bombe na odbrambene pozicije, navodi se. Te informacije nisu se mogle nezavisno potvrditi.

Od prošle jeseni Ukrajina je u defanzivi zbog toga što je Zapad odgodio pošiljke oružja i municije.

Međutim, nedavna dostava zaliha oružja ponovno je stabilizirala stanje na frontu, ograničavajući ruske teritorijalne dobitke.

Izvor: Agencije