Stoltenberg: NATO razgovara o stavljanju nuklearnog oružja u stanje pripravnosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata upozorio da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje kako bi se odbranila u ekstremnim okolnostima.

Stoltenberg je ranije rekao da je nuklearno oružje 'konačna sigurnosna garancija' NATO-a i sredstvo za očuvanje mira (REUTERS/Johanna Geron)

NATO razgovara o raspoređivanju većeg broja nuklearnog oružja, vađenju naoružanja iz skladišta i stavljanja u stanje u pripravnosti s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine, rekao je šef saveza u ponedjeljak.

Jens Stoltenberg je za britanske novine Telegraph rekao da članice NATO-a razgovaraju o korištenju transparentnosti u vezi sa svojim nuklearnim arsenalom kao sredstvom za odvraćanje, prenosi Hina.

“Neću govoriti o operativnim pojedinostima o tome koliko bi nuklearnih bojevih glava trebalo biti stavljeno u funkciju, a koje će biti pohranjene, no trebamo se konsultirati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo”, rekao je za novine.

“Transparentnost pomaže prenijeti direktnu poruku da smo mi, naravno, nuklearni savez”.

Nuklearno oružje

“Cilj NATO-a, naravno, svijet je bez nuklearnog naoružanja, no dokle god nuklearno oružje postoji, mi ćemo ostati nuklearan savez jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO ne, opasniji je svijet”.

Stoltenberg je prošle sedmice rekao da je nuklearno oružje “konačna sigurnosna garancija” NATO-a i sredstvo za očuvanje mira.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata upozorio da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje kako bi se odbranila u ekstremnim okolnostima. Moskva optužuje Sjedinjene Američke Države i njihove evropske saveznike da guraju svijet na rub nuklearnog sukoba tako što Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijardi dolara, a ono se koristi za napade na rusku teritoriju.

NATO, koji je preuzeo veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći za Kijev, rijetko javno govori o nuklearnom oružju iako je poznato da SAD u nekoliko lokacija u Evropi ima raspoređene nuklearne bombe.

Izvor: Agencije