Rusija odredila datum suđenja američkom novinaru iza zatvorenih vrata

Kremlj je sugerirao da bi bio otvoren za razmjenu zatvorenika.

Novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich optužen je za špijunažu za Američku vladu [Tatyana Makeyeva/Reuters]

Prvo ročište američkom novinaru Evanu Gershkovichu, optuženom za špijunažu u Rusiji, određeno je za 26. juni u Sverdlovskom oblasnom sudu u Jekaterinburgu i bit će održano iza zatvorenih vrata.

“Sverdlovski oblasni sud primio je krivični postupak protiv američkog državljanina Evana Gershkovicha. Organi prethodne istrage ga terete da je počinio krivično djelo iz člana 276. Krivičnog zakonika Ruske Federacije (špijunaža). Proces će se odvijati iza zatvorenih vrata. Prvo sudsko ročište zakazano je za 26. juni 2024. godine”, navodi se u saopćenju suda.

Gershkovich, novinar Wall Street Journala, u Rusiji se tereti da je, prema instrukcijama CIA-e, u martu 2023. godine prikupio “tajne informacije u Sverdlovskoj oblasti o aktivnostima odbrambenog postrojenja NPK Uralvagonzavod JSC za proizvodnju i popravak vojne opreme”, piše u saopćenju tužioca.

Ruska Savezna služba sigurnosti objavila je 30. marta 2023. godine da je Gershkovich uhapšen u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu za Američku vladu.

‘Proračunate laži’

U međuvremenu, Kremlj je sugerirao da bi bio otvoren za razmjenu zatvorenika.

Nakon prošlosedmične objave da će se Gershkovichu suditi za njegov “rad u CIA-i”, The Wall Street Journal je rekao da se novinar suočava s “lažnom i neutemeljenom optužbom” koja se temelji na “proračunatim i transparentnim lažima”.

“Posljednji korak Rusije prema lažnom suđenju je, iako očekivan, duboko razočaravajući i još ništa manje nečuven”, stoji u pismu koje su potpisali izdavač Almar Latour i glavna urednica Emma Tucker.

“Evan je proveo 441 dan nepravedno zatočen u ruskom zatvoru jer je jednostavno radio svoj posao. Evan je novinar. To što ruski režim blati Evana je odvratno i temelji se na proračunatim i prozirnim lažima.”

Latour i Tucker rekli su kako očekuju da će Američka vlada pojačati napore da osigura njegovo oslobađanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije