Netanyahu raspustio ratni kabinet

Odluka je uslijedila nakon ostavke centriste Gantza i razočarat će tvrdolinijaše koji zahtijevaju od Izraela da nastavi s bombardiranjem Gaze uprkos protivljenju saveznika.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu [Abir Sultan via AP]

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu raspustio je šesteročlani ratni kabinet nakon što je bivši general i centrist Benny Gantz napustio vladu, rekao je izraelski dužnosnik u ponedjeljak.

Očekuje se da će se Netanyahu savjetovati o ratu u Gazi s malom grupom ministara, uključujući ministra obrane Yoava Gallanta i ministra za strateška pitanja Rona Dermera koji su bili u ratnom kabinetu.

Premijer se suočio sa zahtjevima nacionalističko-vjerskih partnera u njegovoj koaliciji, ministra finansija Bezalela Smotricha i ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira, da budu uključeni u ratnu vladu, što je potez koji bi pojačao napetosti s međunarodnim partnerima, uključujući SAD.

Ratni kabinet je osnovan nakon što se Gantz pridružio Netanyahuu u vladi nacionalnog jedinstva na početku rata u oktobru i nakon što je uključio i Gantzovog partnera Gadija Eisenkota i vođu vjerske stranke Shas Aryeha Derija kao promatrače.

Gantz i Eisenkot napustili su vladu prošle sedmice zbog neslaganja sa Netanyahuovom politikom.

“Vlada je bila u koalicijskom sporazumu s Gantzom, na njegov zahtjev. Čim je Gantz otišao – više nema potrebe za kabinetom”, rekao je Netanyahu, prema izvještaju The Jerusalem Posta.

‘Isključiva kontrola’

Gantzovim odlaskom iz vlade nestala je jedina centristička snagu iz krajnje desne koalicije posrnulog vođe, usred višemjesečnog napada na Gazu.

Tvrdeći da je Netanyahuova vlada propustila predstaviti poslijeratni plan za opkoljenu i bombardiranu palestinsku teritoriju, prepreka “istinskoj pobjedi”, Gantz je pozvao na izbore, u vrijeme kada se premijer suočio s teškim pritiskom da pristane na dogovor s Hamasom kako bi se osiguralo oslobađanje talaca iz Pojasa Gaze.

Međutim, izraelski lider je pod pritiskom i svojih tvrdolinijaških koalicijskih partnera koji žele nastavak rata.

Prema izraelskim medijima, Ben-Gvir je prošlog četvrtka u pismu Netanyahuu apelirao da proširi ratnu vladu.

U pismu se navodno navodi da je izraelski rat u proteklih osam mjeseci “vođen u tajnosti”, kroz “ograničene sastanke koji mijenjaju svoja imena i definicije ukrug, a sve u svrhu isključive kontrole nad odlukama i izbjegavanja rasprave o drugim stajalištima koja bi osporila staru koncepciju”.

Nova ratna vlada u kojoj veliki utjecaj imaju Smotrich i Ben-Gvir dodatno bi testirala odnose s međunarodnim partnerima, prije svega SAD-om, koji je pozvao izraelsku vojsku da se suzdrži od potpune kopnene invazije na južni grad Rafah i za povećane pošiljke humanitarne pomoći.

U isto vrijeme, Washington nastavlja opskrbljivati ​​Izrael oružjem i malo je nagovještaja da je Netanyahu spreman povući se iz napada u Gazi.

U nedjelju tokom sedmičnog sastanka Vlade Netanyahu je rekao da je, “kako bi postigao cilj eliminacije sposobnosti Hamasa, [on] donio odluke koje nisu uvijek bile prihvatljive vojnom ešalonu”.

U ratnom kabinetu bili su Netanyahu, Gantz, Gallant, Dermer, Gadi Eizenkot i vođa stranke Shas Aryeh Deri. Moguće je, izvještava 24News, da će se Netanyahu nastaviti privatno konsultirati s Gallantom, Dermerom i Derijem.

Iako takav dogovor ne bi imao pravnu težinu, omogućio bi premijeru da nastavi isključivati ​​Ben-Gvira i Smotricha iz osjetljivih sigurnosnih rasprava.

Izvor: Agencije