Desničar Bardella bi mogao postati francuski premijer sa samo 28 godina

Jordan Bardella nikada nije pohađao fakultet, nema iskustva u dužnostima na vlasti i nikada nije radio izvan Nacionalnog okupljanja, osim mjesec dana u očevoj firmi.

Bardella je postao član Nacionalnog okupljanja sa samo 17 godina (Sarah Meyssonnier / Reuters)

Jordan Bardella, predsjednik francuske stranke krajnje desnice Nacionalnog okupljanja, uskoro bi mogao postati francuski premijer sa samo 28 godina.

U Francuskoj se sada o Bardelli otvoreno govori kao o sljedećem premijeru zemlje jer se za dvije sedmice održavaju vanredni parlamentarni izbori koje je raspisao francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon što je njegova stranka Preporod izgubila od Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament (EP), koji su održani 9. juna.

Međutim, o njemu se gotovo ništa ne zna i za većinu ostaje enigma, objavio je BBC, prenosi Tanjug.

Ukoliko Nacionalno okupljanje ostvari još jednu veliku pobjedu nakon drugog kruga glasanja na parlamentarnim izborima 7. jula, onda Macron neće imati izbora osim da iz te stranke odabere mandatara i u tom slučaju se očekuje da će Bardella biti imenovan za premijera.

Odrastao u siromašnoj porodici

Francuzi znaju da je Bardella ostvario munjeviti uspon nakon što je bio nezaposlen poslije napuštanja škole u sjevernom predgrađu Pariza do štićenika liderke Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen i imenovanja za predsjednika stranke.

Bardella je dobar govornik, navodi BBC, ističući da javnost ne zna koju ideologiju zastupa i kakav je kao čovjek.

Poznato je da je odrastao u siromašnoj porodici u predgrađu Pariza Saint-Denis i da je nakon što je živio sa pošastima droge, siromaštva, bezakonja i nekontrolirane imigracije, povjerovao da samo krajnji desničari mogu riješiti te probleme.

Bardellu je odgajala samohrana majka, a oba roditelja su mu italijanskog porijekla, dok je otac imao baku Alžirku.

Bardella je postao član Nacionalnog okupljanja sa samo 17 godina. Prije sedam godina imenovan je za glasnogovornika stranke, 2019. postao je zastupnik Evropskog parlamenta, a 2022. predsjednik Nacionalnog okupljanja.

Bardella nikada nije pohađao fakultet, nema iskustva u vlasti i nikada nije radio izvan Nacionalnog okupljanja, osim mjesec dana u očevoj firmi.

Rizičan potez

Macron je 9. juna donio odluku da raspusti parlament i raspiše nove parlamentarne izbore kasnije ovoga mjeseca, nakon što je na evropskim izborima pobijedila krajnje desna stranka Marine Le Pen.

Macron je rekao da su rezultati bili katastrofa za njegovu vladu i da ih ne može ignorisati, prenio je Reuters.

Le Pen je ubrzo pozdravila Macronovu odluku.

“Spremni smo preuzeti vlast ako nam Francuzi daju povjerenje na nadolazećim nacionalnim izborima”, rekla je ranije na skupu stranke.

U visokorizičnom političkom manevru, manje od dva mjeseca prije nego što će Pariz ugostiti Olimpijske igre, Macron je rekao da će izbori za Narodnu skupštinu održati 30. juna, a drugi krug glasanja će biti 7. jula.

Njegova šokantna odluka mogla bi ga staviti u gotovo nemoćan položaj ako Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen uspije skupiti parlamentarnu većinu.

Predvođen televizičnim 28-godišnjim Jordanom Bardellom, RN je osvojio gotovo 32 posto glasova na evropskim izborima, znatno više od Macronovih 15 posto.

Izvor: Agencije