Više od dva miliona muslimana obavilo hadž

Tokom hadža, muslimani koji su odlučili da obave ovu petu islamska dužnost obilaze oko Kabe sedam puta i to u smjeru obrnutom od smjera kretanja kazaljke na satu.

Ove godine, u organizaciji Ureda za hadž i umru, hadž je obavilo i 2.225 hadžija iz Bosne i Hercegovine (Sarp Özer / Anadolija)

Više od dva miliona muslimana, koji trenutno borave na svetim mjestima u Saudijskoj Arabiji povodom obreda hadža, upotpunili su svoje obrede i zvanično postali hadžije.

Nakon boravka na brdu Arafat, jednom od tri farza ili tri temeljna obreda hadža, vjernici su se u subotu nakon zalaska Sunca uputili prema dolini Muzdelifi gdje su se zadržali do zore prvog dana Bajrama, podsjeća Anadolija.

Tu su skupili kamenčiće, a nakon toga otišli prema Mini, gdje su obavili obred “bacanja kamenčića” na tri mjesta zvana džemreta.

Borba protiv šejtana

“Bacanje kamenčića” simbolično znači borbu protiv prokletog šejtana. Muslimani su time upotpunili obrede hadža i postali hadžije.

Potom su otišli do Kabe gdje su obavili tavaf, obred hadža koji se sastoji od kruženja, odnosno obilaženja oko Kabe.

Tokom hadža, muslimani koji su odlučili da obave ovu petu islamska dužnost obilaze oko Kabe sedam puta i to u smjeru obrnutom od smjera kretanja kazaljke na satu.

Ove godine, u organizaciji Ureda za hadž i umru, hadž je obavilo i 2.225 hadžija iz Bosne i Hercegovine.

Bosanskohercegovačke hadžije će iz Mekke otputovati u Medinu, gdje će posjetiti Poslanikovu džamiju i druge znamenitosti ovoga grada.

Preminulo 14 Jordanaca

Za vrijeme hodočašća u Mekku umrlo je 14 jordanskih državljana, neki od njih od posljedica toplinskog udara, dok ih se još 17 smatra nestalima, objavilo je jordansko ministarstvo vanjskih poslova.

Najmanje šest smrtnih slučajeva povezano je s vrućinom, objavilo je ministarstvo, upozoravajući da će u ponedjeljak temperature dosegnuti i 47 stepeni.

Nije precizirano je li veći broj smrtnih slučajeva posljedica vrućine, prenio je Reuters.

Saudijsko ministarstvo zdravstva izdalo je ranije upozorenje o visokim temperaturama i savjetovalo hodočasnicima da piju puno tekućine i da izbjegavaju boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana između između 11 i 15 sati.

Izvor: Agencije