SAD obećao veliki paket pomoći za energetski sektor Ukrajine

Ruski napadi na elektroenergetsku mrežu prisilili su energetske kompanije da uvedu kontinuirana isključenja struje.

Kamala Harris učestvuje na samitu u švicarskom planinskom odmaralištu Burgenstocku (Michael Buholzer / EPA-EFE)

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris obećala je paket pomoći od 1,5 milijardi dolara Ukrajini, namijenjen uglavnom energetskom sektoru zemlje.

Finansiranje, najavljeno na mirovnom samitu o Ukrajini u Švicarskoj, pomoći će popraviti infrastrukturu oštećenu ruskim bombardiranjem, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ranije da je polovina kapaciteta zemlje za proizvodnju električne energije uništena u ratu. Pozvao je zapadne zemlje da osiguraju više protuzračne odbrane za Ukrajinu sa ciljem zaštite energetske infrastrukture i urbanih centara.

Ruski napadi na elektroenergetsku mrežu prisilili su energetske kompanije da uvedu kontinuirana isključenja struje.

Kontinuirana američka pomoć

Paket USAID-a i State Departmenta uključuje 500 miliona dolara novog novca za energetsku pomoć i 324 miliona dolara preusmjerenih za hitne energetske potrebe, stoji u saopćenju Bijele kuće.

“Ovi napori pomoći će Ukrajini da odgovori na najnovije napade Rusije na energetsku infrastrukturu podržavanjem popravka i oporavka, poboljšanjem otpornosti Ukrajine na prekide u snabdijevanju energijom i postavljanjem temelja za popravak i proširenje ukrajinskog energetskog sistema”, dodaje se.

Dodatnih 369 miliona dolara obećano je kao humanitarna pomoć za raseljene osobe i zajednice pogođene sukobom.

Planirano je i slanje dodatnih 300 miliona dolara za osiguranje opreme za policiju i snage na granici.

Značajna američka pomoć

Od početka rata, SAD je potrošio više od 3,2 miliona dolara na humanitarnu pomoć Ukrajini i gotovo 1,5 milijardi dolara na energetski sektor, dodaje se u priopćenju.

Harris učestvuje na samitu u švicarskom planinskom odmaralištu Burgenstocku.

Na samitu se razgovara o temeljnim načelima za okončanje rata u Ukrajini u odsutnosti Joea Bidena.

Budući da Rusija nije pozvana i da se ključni igrači poput Kine nisu odazvali, male su šanse da će doći do većeg napretka na samitu.

Izvor: Agencije