Ramaphosa najavio formiranje ‘uključive’ koalicijske vlade

Nacionalna skupština Južnoafričke Republike ponovno je izabrala Cyrila Ramaphosu za predsjednika, i to većinom glasova.

Prema izvoru iz vlade, inauguracija predsjednika JAR-a trebala bi se održati u srijedu u Pretoriji (Nic Bothma / Reuters)

Cyril Ramaphosa, predsjednik Južnoafričke Republike, koji je u petak izabran na drugi mandat, formirat će “uključivu” koalicijsku vladu nakon što je njegova stranka u parlamentu izgubila apsolutnu većinu, objavio je Afrički nacionalni kongres (ANC).

Ramaphosa je dobio 283 glasa naspram 44, koliko ih je dobio Julius Malema, lider opozicione stranke Borci za ekonomsku slobodu.

ANC je u petak postigao sporazum bez presedana s glavnom opozicionom strankom, Demokratskim savezom (DA, liberali), Zulu nacionalističkom strankom Inkhata (IFP) i ostalim manjim grupama. To je realizirano nakon parlamentarnih izbora održanih 24. maja koji su označili historijsku prekretnicu jer je završena tridesetogodišnja hegemonija ANC-a, podsjeća Hina, pozivajući se na AFP.

ANC je objavio kako se očekuje da će Ramaphosa formirati “uključivu vladu nacionalnog jedinstva”.

Žestoki protivnici

Stranka Nelsona Mandele je objavila da je “spremna ostaviti po strani političke razlike i pronaći inovativne načine za zajednički rad u interesu nacije”.

Prošle sedmice, Ramaphosa je sve strane pozvao na saradnju i na formiranje “vlade nacionalnog jedinstva”, podsjetivši na formulu koja je djelovala na kraju apartheida kada se prvi predsjednik Nelson Mandela ujedinio s posljednjim predsjednikom Frederikom de Klerkom.

Nekoliko se dana formira trojka ANC-DA-IFP uprkos napetostima na ljevici ANC-a.

Stanovnici Južnoafričke Republike i dalje su skeptični u pogledu vladinog sporazuma potpisanog u petak, posebno sporazuma između ANC-a i DA, dviju stranaka koje su godinama bile žestoki protivnici.

Izbor pozdravili mnogi

Ponovni izbor 71-godišnjeg Cyrila Ramaphose pozdravile su brojne zemlje, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Rusija, Ukrajina, Zimbabve i Evropska komisija te brojne druge.

Prema izvoru iz vlade inauguracija predsjednika države trebala bi se održati u srijedu u Pretoriji.

Pravo glasa imalo je 27 miliona Južnoafrikanaca, a na raspolaganju im je bilo više od 23.000 biračkih mjesta.

Glasači su imali priliku da biraju lokalne skupštine u svakoj od devet pokrajina u Južnoafričkoj Republici te novi nacionalni parlament koji bira sljedećeg predsjednika.

Izvor: Agencije