Filipini podnijeli tužbu UN-u zbog sporova sa Kinom u Južnom kineskom moru

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, uključujući dijelove na koje Filipini, Brunej, Malezija, Tajvan i Vijetnam smatraju da polažu pravo.

Vjeruje se da su dijelovi strateškog plovnog puta, bogati nalazištima nafte i prirodnog gasa, kao i ribljim zalihama (Eloisa Lopez / Reuters)

Filipini su podnijeli tužbu Ujedinjenim narodima (UN) na prošireni epikontinentalni pojas (ECS) u Južnom kineskom moru, plovnom putu gdje su imali sve više konfrontacijskih pomorskih sporova sa Kinom.

“Danas osiguravamo našu budućnost tako što predstavljamo naše ekskluzivno pravo da istražujemo i eksploatišemo prirodne resurse u okviru našeg ECS prava”, naveo je u saopćenju Marshall Louis Alferez, pomoćnik sekretara filipinskog ministarstva vanjskih poslova za pomorstvo i okeane, prenosi Reuters.

Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, epikontinentalni pojas je onaj dio morskog dna nad kojim obalna država ostvaruje suverena prava u pogledu istraživanja i eksploatacije prirodnih resursa, uključujući nalazišta nafte i gasa, kao i drugih minerala i bioloških resursa morskog dna.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, uključujući dijelove na koje polažu pravo Filipini, Brunej, Malezija, Tajvan i Vijetnam. Vjeruje se da su dijelovi strateškog plovnog puta, kroz koje godišnje prođe roba u vrijednosti 3.000 milijardi dolara, bogati nalazištima nafte i prirodnog gasa, kao i ribljim zalihama.

Stalni arbitražni sud je 2016. godine utvrdio da sveobuhvatni zahtjevi Kine nemaju pravnu osnovu. Tu presudu Peking odbacuje.

Peking odbacuje presudu

Kineska ambasada u Manili nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar o ovom slučaju.

U svojim sukobima sa filipinskom vladom i ribarskim brodovima, kineska obalska straža je pojačala upotrebu vodenih topova, taktike sudara i, prema tvrdnjama zvanične Manile, upotrebu vojnih lasera.

Filipini i njihovi saveznici smatraju armadu kineskih ribarskih čamaca morskom milicijom. Filipini su pokušali da registruju svoje pravo na prošireni epikontinentalni pojas u regionu Zapadni Palavan okrenut prema Južnom kineskom moru.

Podnesak, koji je odobrio predsjednik Ferdinand Marcos, slijedi sveobuhvatnu tehničku i naučnu studiju epikontinentalnog pojasa u Zapadnom Filipinskom moru, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova, pozivajući se na dio Južnog kineskog mora u okviru njegove ekskluzivne ekonomske zone od 200 nautičkih milja.

Filipini su saopćili da koriste pravo prema Konvenciji UN-a o pomorskom pravu da utvrde vanjske granice svog epikontinentalnog pojasa, koji obuhvata morsko dno i podzemlje podmorskih područja do 350 nautičkih milja, podsjeća Tanjug.

UN je 2012. godine potvrdio da je Benham Rise, koji se nalazi na istočnoj obali Filipina i nije sporan sa Kinom, dio proširenog kontinentalnog pojasa Filipina.

Izvor: Agencije