Von der Leyen: Zamrzavanje sukoba u Ukrajini recept je za nove ratove

Zamrzavanje sukoba danas, sa stranim trupama koje okupiraju ukrajinsku zemlju, nije odgovor, poručila je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije.

'Potrebno je podržati sveobuhvatan, pravedan i održiv mir za Ukrajinu', rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije (REUTERS/Johanna Geron)

Zamrzavanje sukoba u Ukrajini nije rješenje već recept za buduće agresorske ratove, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, na Međunarodnoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini u švicarskom ljetovalištu Buergenstocku.

“Zamrzavanje sukoba danas, sa stranim trupama koje okupiraju ukrajinsku zemlju, nije odgovor. To je recept za buduće ratove agresije”, rekla je u svom govoru, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Umjesto toga, trebamo podržati sveobuhvatan, pravedan i održiv mir za Ukrajinu. Onaj koji vraća suverenitet Ukrajine i njen teritorijalni integritet”, poručila je na samitu.

Dodatni pritisak na Rusiju

Svjetske vođe okupljaju se u Švicarskoj na samitu kako bi izvršile dodatni prtisak na Rusiju da okonča svoj rat u Ukrajini, ali odsutnost ruskih saveznika poput Kine umanjit će njegov potencijalni učinak.

Deseci saveznika Ukrajine sudjelovat će na sastanku, a Kina se drži podalje nakon što je iz samita isključena Rusija, koja je događaj odbacila kao gubitak vremena i rekla da ne namjerava prisustvovati.

Bez Kine su izblijedjele nade da se Moskvu može izolirati, a nedavni događaji na ratištu su Kijev postavili u odbrambenu poziciju. Rat u Gazi između Izraela i Hamasa također je skrenuo pažnju s Ukrajine.

Očekuje se da će se pregovori fokusirati na šire zabrinutosti do kojih je rat doveo, poput prehrambene i nuklearne sigurnosti te slobode plovidbe, a nacrt konačne deklaracije naziva Rusiju agresorom u sukobu, rekli su ranije izvori.

Švicarska, koja je organizirala samit na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, želi prokrčiti put za budući mirovni proces koji uključuje Rusiju. Međutim, geopolitičke podjele glede najsmrtonosnijeg evropskog sukoba od Drugog svjetskog rata umanjile su potencijalni učinak događaja, a Zelenski je čak optužio Peking da pomaže Moskvi potkopavanjem sastanka, što je kinesko ministarstvo vanjskih poslova poreklo.

Izvor: Agencije