Ukrajina odaslala 70 dronova u napad na ruski aerodrom u Rostovskoj oblasti

Dronovi su lansirani sa ukrajinske teritorije na aerodrom koji se nalazi oko 270 kilometara od linije fronta.

Ministarstvo odbrane Rusije prethodno je saopćilo da je protuzračna odbrana tokom noći oborila tri ukrajinske bespilotne letjelice (REUTERS/Leah Millis)

Kiril Budanov, šef ukrajinske obavještajne službe, kaže da su ukrajinske snage napale sa najmanje 70 dronova ruski vojni aerodrom Morozovsk u Rostovskoj oblasti.

Budanov je rekao da su dronovi lansirani sa ukrajinske teritorije na aerodrom koji se nalazi oko 270 kilometara od linije fronta, prenosi Tanjug, pozivajući se na Unian.

Dodao je da se čeka informacija da li su u napadu oštećeni avioni.

Ministarstvo odbrane Rusije prethodno je saopćilo da je protuzračna odbrana tokom noći oborila tri bespilotne letjelice Oružanih snaga Ukrajine iznad Rostovske oblasti.

Oboreni dronovi i projektili u sedam regija

Ukrajinska vojska saopćila je u petak da je oborila sedam od 14 projektila i svih 17 dronova koje je Rusija lansirala u noćnom napadu. Snage protuzračne odbrane oborile su sedam od deset krstarećih projektila Kh-101/Kh-555.

Ukrajinska vojska je oborila dronove i projektile u sedam regija. Guverner regije Zaporižja rekao je da je projektil pogodio otvoreno područje bez štete i da su odmah prijavljeni gubici, prenosi AFP.

Rusija je u svom napadu, također na isti dan, lansirala tri balističke rakete Iskander-M i jednu balističku raketu Kinžal koja se lansira iz zraka, prenosila je Hina, pozivajući se na Reuters.

Istovremeno, Rusija je saopćila da je oborila 87 ukrajinskih dronova, od kojih je 70 ciljalo regiju Rostov (jug), u kojoj se nalazi sjedište ruske operacije u Ukrajini.

Izvor: Agencije