Trump navršio 78 godina, on i Biden najstariji predsjednički kandidati

Dob i mentalna oštrina u središtu su natjecanja između republikanca Trumpa i njegovog demokratskog protivnika, predsjednika Joea Bidena.

Predsjednički historičar Timothy Naftali rekao je da Trump svojim javnim nastupima projicira energiju, zbog čega se čini da je fizički vitalniji od Bidena, ali to ne znači da je Trump mentalno oštriji (AP)

Donald Trump u petak je navršio 78 godina, što će birače podsjetiti da su kandidati dviju glavnih stranaka koji se ove godine natječu za predsjednika SAD-a najstariji kandidati za tu dužnost u američkoj historiji.

Dob i mentalna oštrina u središtu su natjecanja između republikanca Trumpa i njegovog demokratskog protivnika, predsjednika Joea Bidena, često dobivajući više pažnje nego suštinska politička pitanja uoči izbora 5. novembra, piše Reuters, prenosi Hina.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su Amerikanci više zabrinuti zbog poodmakle dobi Bidena, koji ima 81 godinu. Ali sa 78 godina, Trump je samo tri i pol godine mlađi i bio bi najstarija osoba ikada inaugurisana ako osvoji drugi mandat.

Trump bi trebao govoriti na rođendanskoj zabavi koju je za njega u West Palm Beachu na Floridi organizovala grupa okorjelih pristalica Club 47 USA.

Tokom predizborne kampanje, Trump nije eksplicitno postavljao pitanje Bidenove dobi, ali je nastojao iskoristiti svaku verbalnu pogrešku svog protivnika, kao i Bidenov sporiji hod, kako bi ga proglasio neprikladnim za Ovalni ured.

Biden Trumpu: Godine su samo broj

“Ne radi se o godinama, već o mentalnoj kompetenciji”, rekla je glasnogovornica Trumpove kampanje Karoline Leavitt, tvrdeći da glasači mogu vidjeti kontrast između Bidena i Trumpa, za kojeg je rekla da je “oštar poput žileta s elitnom izdržljivošću”.

Biden je odgovorio na pitanja o svojoj dobi rekavši glasačima da se fokusiraju na njegova postignuća na dužnosti kao dokaza oštroumnosti i snage. Takođe je opisao Trumpa kao prijetnju demokratiji nakon njegovih nastojanja da poništi izbore 2020. i kritikovao njegove ponekad nerazgovjetne govore, kao i zapaljivu retoriku protiv imigranata.

“Sretan 78. rođendan, Donalde. Od jednog starca drugom: godine su samo broj”, objavio je Biden na X-u zajedno s kratkim videom koji pokazuju kako se njegovi postupci i politika razlikuju od Trumpovih. Dodao je da su ovi izbori, međutim, “izbor”.

Profesor historije: Trump pravio gafove

Predsjednički historičar Timothy Naftali rekao je da Trump svojim javnim nastupima projicira energiju, zbog čega se čini da je fizički vitalniji od Bidena, ali to ne znači da je Trump mentalno oštriji.

Allan Lichtman, profesor historije na Američkom univerzitetu u Washingtonu, koji je tačno predvidio rezultat svih predsjedničkih izbora od 1984., rekao je da je Trump napravio gafove i širio lažne informacije u tolikoj mjeri da bi trebalo potaknuti više pitanja o njegovoj mentalnoj sposobnosti.

“Ljudi se nekako fokusiraju na pogreške koje je Biden napravio, dok potpuno ignorišu to što se čini da je Trump potpuno odvojen od stvarnosti”, rekao je.

Trump i Biden su izjednačeni u nacionalnim ispitivanjima javnog mnijenja, a Trump vodi u nekoliko država koje bi mogle odlučiti izbore u novembru.

Prva televizijska debata 27. juna bit će važan test i za Bidena i za Trumpa.

Izvor: Agencije