Svjetske vođe na samitu u Švicarskoj: U fokusu rat u Ukrajini

Oko 90 zemalja i organizacija se registriralo za dvodnevni događaj u Buergenstocku, planinskom odmaralištu u centralnoj Švicarskoj

Samit se također mora takmičiti s alternativnim mirovnim planom koji je predložila Kina (REUTERS/Pierre Albouy)

Svjetske vođe okupljaju se u Švicarskoj na samitu kako bi izvršile dodatni prtisak na Rusiju da okonča svoj rat u Ukrajini, ali odsutnost ruskih saveznika poput Kine umanjit će njegov potencijalni učinak.

Deseci saveznika Ukrajine sudjelovat će na sastanku, a Kina se drži podalje nakon što je iz samita isključena Rusija, koja je događaj odbacila kao gubitak vremena i rekla da ne namjerava prisustvovati, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Bez Kine su izblijedjele nade da se Moskvu može izolirati, a nedavni događaji na ratištu su Kijev postavili u odbrambenu poziciju. Rat u Gazi između Izraela i Hamasa također je skrenuo pažnju s Ukrajine.

Očekuje se da će se pregovori fokusirati na šire zabrinutosti do kojih je rat doveo, poput prehrambene i nuklearne sigurnosti te slobode plovidbe, a nacrt konačne deklaracije naziva Rusiju agresorom u sukobu, rekli su izvori.

“Samit se kocka s pokazivanjem granica ukrajinske diplomatije”, kazao je Richard Gowan, direktor Međunarodne krizne grupe Ujedinjenih naroda.

“Ipak, on je također mogućnost da Ukrajina podsjeti svijet da brani načela Povelje UN-a”.

Putinovi uslovi

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u petak rekao da će Rusija okončati rat u Ukrajini samo ako Kijev pristane odustati od svojih ambicija da se pridruži NATO savezu i ako u potpunosti preda četiri pokrajine koje Moskva svojata, što je Kijev brzo odbacio kao čin ravan kapitulaciji.

Putinovi uslovi, čini se, odražavaju sve veće uvjerenje Moskve da njene snage imaju prednost u ratu.

Moskva rat u Ukrajini, koji naziva “posebnom vojnom operacijom”, prikazuje kao širi sukob sa zapadom, za koji tvrdi da želi Rusiju baciti na koljena. Kijev i zapad to odbacuju i optužuju Rusiju da vodi nezakonit osvajački rat.

Švicarska, koja je organizirala samit na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, želi prokrčiti put za budući mirovni proces koji uključuje Rusiju. Međutim,  geopolitičke podjele glede najsmrtonosnijeg evropskog sukoba od Drugog svjetskog rata umanjile su potencijalni učinak događaja, a Zelenski je čak optužio Peking da pomaže Moskvi potkopavanjem sastanka, što je kinesko ministarstvo vanjskih poslova poreklo.

Kina je rekla da će razmotriti sudjelovanje, ali na kraju je odbila jer tamo neće biti Rusije.

“Jasno je da u ovom trenutku, u geopolitičkom smislu, za Kinu prednost ima poseban odnos s Rusijom pred bilo kojim drugim razmatranjem”, rekao je Bernardino Regazzoni, bivši švicarski ambasador u Kini.

Oko 90 zemalja i organizacija se registriralo za dvodnevni događaj u Buergenstocku, planinskom odmaralištu u centralnoj Švicarskoj. Samit se također mora takmičiti s alternativnim mirovnim planom koji je predložila Kina.

Među sudionicima su američka potpredsjednica Kamala Harris, te lideri Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Kanade i Japana.

Očekuje se da će im se pridružiti Indija, Turska i Mađarska, zemlje koje održavaju prijateljske odnose s Rusijom.

Izvor: Agencije