Španski tužioci odbili provesti zakon o amnestiji za katalonske separatiste

Španski Kongres usvojio je 30. maja zakon kojim se odobrava amnestija katalonskih separatista što je bio uvjet katalonskih stranaka da podrže drugi mandat španskog premijera Pedra Sancheza.

Tužilaštvo je procijenilo da su u toku 82 krivična postupka protiv 486 lica na koje zakon o amnestiji može utjecati, a među kojima je i lider stranke Zajedno za Kataloniju Carlesa Puigdemonta (REUTERS/Bruna Casas/File Photo)

Španski tužioci zaduženi za slučaj gotovo 500 zvaničnika i aktivista uključenih u pokret za nezavisnost Katalonije od 2011. godine odbili su naredbu da primjene zakon o amnestiji koji je uvela manjinska vlada premijera Pedra Sancheza u zamjenu za podršku separatističkih političara u parlamentu.

Tužilaštvo je procijenilo da su u toku 82 krivična postupka protiv 486 lica na koje zakon o amnestiji može utjecati, a među kojima je i lider stranke Zajedno za Kataloniju Carlesa Puigdemonta, prenosi Tanjug.

Tužioci Vrhovnog suda koji su zaduženi za slučaj Puigdemonta procijenili su da zakon o amnestiji ne obuhvata njegov slučaj, uprkos naredbi državnog tužioca Alvaroa Garcije Ortiza da ga primjene.

Riječ je o različitim pravnim tumačenjima, zbog čega je Ortiz pozvao 38 najviših tužilaca iz Španije na sastanak da bi razgovarali o tom zakonu koji je stupio na snagu u utorak.

Amnestija za separatiste

Tužioci će morati poštovati njegovu odluku ili će se isključiti iz slučaja.

Španski Kongres usvojio je 30. maja zakon kojim se odobrava amnestija katalonskih separatista što je bio uvjet da katalonske stranke Zajedno za Kataloniju (Junts) i Republikanske ljevice Katalonije (ERC) podrže drugi mandat španskog premijera Pedra Sancheza.

Sanchez je tvrdio da će amnestija donijeti pomirenje sa Katalonijom nakon što je u toj španskoj regiji održan nezakoniti referendum o jednostranom proglašenju nezavisnosti, što je izazvalo najveću političku krizu u Španiji u više od 30 godina.

Sanchezova Španska socijalistička radnička partija (PSOE) pobijedila je na regionalnim izborima u Kataloniji koji su održani 12. maja, čime su separatisti izgubili svoju dugogodišnju većinu u regionalnom parlamentu sa sjedištem u Barceloni.

Izvor: Agencije