Ramaphosa ponovo izabran za predsjednika Južnoafričke Republike

Pravo glasa imalo je 27 miliona Južnoafrikanaca, a na raspolaganju im je bilo više od 23.000 biračkih mjesta.

Cyril Ramaphosa većinom glasova ponovo izabran za predsjednika Južnoafričke Republike (EPA-EFE/Kim Ludbrook)

Nacionalna skupština Južnoafričke Republike ponovno je izabrala Cyrila Ramaphosu za predsjednika, i to većinom glasova, što je njegov drugi mandat, potvrdio je glavni sudac.

Ramaphosa je dobio 283 glasa naspram 44, koji su bili za Juliusa Malemu, lidera opozicione stranke Borci za ekonomsku slobodu, javlja Reuters, prenosi Hina.

U petak je stranka Demokratskog saveza rekla da će glasati za Ramaphosu u sklopu sporazuma s Afričkim nacionalnim kongresom o formiranju vlade jedinstva.

Južnoafrikanci su 29. maja počeli glasati na najneizvjesnijim izborima od ukidanja aparthejda, nakon što su ankete pokazale da će Afrički nacionalni kongres (ANC) izgubiti parlamentarnu većinu nakon 30 godina na vlasti.

Zabrana kandidature

Pravo glasa imalo je 27 miliona Južnoafrikanaca, a na raspolaganju im je bilo više od 23.000 biračkih mjesta.

Glasači su imali priliku da biraju lokalne skupštine u svakoj od devet pokrajina u Južnoafričkoj Republici te novi nacionalni parlament koji bira sljedećeg predsjednika.

Bivšem predsjedniku Južnoafričke Republike Jacobu Zumi zabranjena je kandidatura na ovim parlamentarnim izborima, ali on nije digao ruke od izbora i snažno je podržao novu stranku Mkhonto we Sizwe (MK), nazvanu po nekadašnjem oružanom krilu ANC-a.

Zuma je 2018. godine bio primoran napustiti predsjednički položaj nakon niza skandala, ali i dalje ima značajan utjecaj, posebno u svojoj rodnoj pokrajini KwaZulu-Natal.

Izvor: Agencije