Opsada, visoke cijene i pohlepa. Hljeb je jedino što je preostalo stanovnicima sjeverne Gaze

Stanovnici sjevernog dijela Pojasa Gaze, gdje je glad najviše prisutna, kažu da se suočavaju sa nestašicom povrća, voća i mesa te žive samo od hljeba.

Stanovnici Gaze pričaju kako se namirnice koje su dostupne na tržištu prodaju po previsokim cijenama (REUTERS/Mohammed Salem)

Stanovnici sjevernog dijela Pojasa Gaze, gdje je glad najviše prisutna, kažu da se suočavaju sa nestašicom povrća, voća i mesa te žive samo od hljeba.

Pričaju kako se namirnice koje su dostupne na tržištu prodaju po previsokim cijenama, pa je cijena kilograma zelene paprike 320 šekela ili oko 90 dolara, a bila je otprilike jedan dolar prije početka rata. Cijena luka je oko 70 dolara.

Um Muhamad, majka šestero djece, je rekla: „Suočavamo se sa glađu, cijeli svijet nas je zaboravio.“ Ona boravi na sjeveru Pojasa Gaze tokom više od osam mjeseci izraelskih vojnih operacija. Nekoliko puta je sa porodicom napuštala svoj dom kako bi se sklonila u školama UN-a. „Imamo samo brašno i hljeb. Nemamo ga s čime jesti ili ga umočiti u nešto. Jedemo suh hljeb“, rekla je.

Zabrana i iskorištavanje

Palestinski zvaničnici i radnici u međunarodnim humanitarnim organizacijama rekli su da je krajem maja izraelska vojska ukinula zabranu prodaje svježe hrane iz Izraela i okupirane Zapadne obale onima koji su iz Pojasa Gaze.

Ali na društvenim mrežama stanovnici optužuju „beskrupulozne trgovce“ da iskorištavaju potrebu ljudi pa kupuju robu u Izraelu i na Zapadnoj obali po normalnim cijenama i prodaju je znatno skuplje, koristeći kolaps sigurnosti u Pojasu Gaze.

Um Muhamad je za Reuters preko poruka rekla: „Nema mesa ni povrća, a ako se i nađu, cijene su nevjerovatno skupe.“

Neminovna glad

Dopremanje pomoći Ujedinjenih nacija razorenom Pojasu Gaze uveliko je poremećeno od početka izraelske vojne invazije na Rafah na jugu Pojasa, koji je glavni prijelaz u Pojas iz Egipta. Izrael je pod sve većim globalnim pritiskom da ublaži krizu, dok humanitarne agencije upozoravaju da je glad neminovna.

Izrael kaže da nije postavio nikakva ograničenja na isporuke humanitarne pomoći za civile u Pojasu Gaze i krivi Ujedinjene nacije za sporu isporuku, navodeći da su njene operacije neučinkovite.

Svjedoci su u petak izvijestili da su avioni ispustili pakete sa pomoći u Al-Qarari i Khan Yunisu u južnom Pojasu Gaze.

„Veliki dio stanovništva u Gazi suočava se s katastrofalnim stepenom gladi i uslovima koji liče na gladovanje“, rekao je u srijedu generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Objasnio je da je teška pothranjenost dijagnosticirana kod više od 8.000 djece mlađe od pet godina, od kojih je 1.600 djece koja boluju od akutne pothranjenosti.

Preminula djeca

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze saopćilo je u petak da je 27 djece u Pojasu umrlo od pothranjenosti od početka izraelske agresije u oktobru te je potvrdilo da je sjever Pojasa pogođen humanitarnom tragedijom.

Centralni komitet za vanredne situacije Privredne, industrijske i poljoprivredne komore u Pojasu Gaze uputio je danas, u petak, hitan apel u kojem se kaže: „Pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak da se okonča rat, ukine opsada i otvore vrata humanitarnoj pomoći kako bi se osiguralo da hrana i lijekovi stignu do onih kojima je najpotrebnije.“

Dodaje: „Pored nestašice hrane, vode i lijekova, sjever Pojasa Gaze pati od ozbiljne nestašice mnogih osnovnih životnih potrepština, uključujući sredstva za ličnu higijenu.“

U saopćenju se nastavlja: „Nedostatak goriva i struje, nedostatak zdravstvenih usluga, nefunkcioniranje bolnica i potpuno uništenje svih javnih i privatnih objekata je pokušaj Izraela da onemogući život na sjeveru Pojasa Gaze.“

Izvor: Al Jazeera i agencije