Iran i Švedska razmijenili zatvorenike

Sporazumu o razmjeni zarobljenika posredovao je Oman.

Ljudi demonstriraju ispred Okružnog suda u Stokholmu dok čekaju presudu u slučaju Hamida Nourija u Stokholmu, Švedska, 14. jula 2022. (Simon Johnson/Reuters)

Sultanat Oman objavio je da je posredovao završetku sporazuma o razmjeni zatvorenika između Švedske i Irana, uz napomenu da su pušteni zatočenici prebačeni u Muskat.

Omanska novinska agencija javila je da je sporazum došao kao odgovor na “zahtjev iranske i švedske vlade da pomognu u rješavanju pitanja građana zatočenih u dvije zemlje”, napominjući da su “napori Omana rezultirali sporazumom između dvije strane o uzajamnom oslobađanju”, prenosi Anadolija.

“Oslobođeni su prebačeni iz Teherana i Stokholma u Muskat u subotu, radi njihove repatrijacije”, dodaje se u saopćenju.

Agencija dodaje da “Sultanat Oman cijeni pozitivan duh koji je prevladao u razgovorima održanim u Muskatu između iranske i švedske strane”.

Oman je poznat po svom posredovanju u regionalnim, međunarodnim i humanitarnim krizama.

Švedski diplomata Evropske unije (EU) i još jedan državljanin Švedske koji su bili pritvoreni u Iranu oslobođeni su u zamjenu za Iranca koji služi doživotnu kaznu zatvora u Švedskoj, saopćio je premijer Švedske Ulf Kristersson, javlja AFP.

Juan Floderus, koji se nalazi u Iranu od aprila 2022. godine i suočio se sa smrtnom kaznom zbog optužbi za špijunažu, i Saed Azizi, koji je uhapšen u novembru 2023. godine, bili su na letu za Švedsku “i konačno će se ponovo spojiti sa svojim rođacima”, naveo je premijer u saopćenju.

‘Teške odluke’

Najava se poklopila sa izjavom Irana da je Hamid Nouri, bivši iranski zatvorski službenik osuđen na doživotni zatvor u Švedskoj, oslobođen i da će se uskoro vratiti u Islamsku republiku.

Kristerson je rekao da je Iran učinio Floderusa i Azizija “pijunima u ciničnoj pregovaračkoj igri, sa ciljem da se iranski državljanin Nouri pusti iz zatvora u Švedskoj”.

“Kao premijer, imam posebnu odgovornost za sigurnost švedskih građana. Vlada je stoga intenzivno radila na tom pitanju, zajedno sa švedskom sigurnosnom službom, koja je pregovarala sa Iranom”, rekao je.

Švedski premijer je dodao da je “sve vrijeme bilo jasno da će operacija zahtijevati neke teške odluke”.

“Sada smo donijeli te odluke”, poručio je Kristersson.

Nouri, 62-godišnji iranski bivši zatvorski službenik, služi doživotnu kaznu u Švedskoj zbog svoje uloge u masovnim pogubljenjima u Iranu 1988. godine.

Izvor: Agencije