Zelenski: Kina neće prodavati oružje Rusiji

Kina je krajem prošlog mjeseca rekla da neće sudjelovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini, koju organizira Švicarska.

Volodimir Zelenski (lijevo), predsjednik Ukrajine, kaže da, 'ako Kijev i Kina imaju ista stajališta o miru, među njima može doći do dijaloga '(REUTERS/Marko Djurica)

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u telefonskom razgovoru ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da Kina neće prodavati oružje Rusiji, izjavio je Zelenski tokom obraćanja novinarima na zajedničkoj konferenciji za medije s Joeom Bidenom, predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država na Samitu G7 u Italiji. Nije precizirao kada je održan razgovor sa Xijem.

Posljednji javno poznati telefonski razgovor između Zelenskog i Xija bio je u aprilu 2023. godine, jedini takav poziv od početka ruske invazije.

“Imao sam čvrst razgovor s liderom Kine. Rekao je da neće prodati nikakvo oružje Rusiji. Vidjet ćemo je li osoba vrijedna ugleda. Neće, jer mi je dao (svoju) riječ”, poručio je Zelenski.

Biden se uključio kad je Zelenski završio govor, rekavši: “Usput, Kina ne isporučuje oružje, već sposobnost proizvodnje tog oružja i dostupnu tehnologiju za to, tako da, zapravo, pomaže Rusiji.”

‘Formula mira’

Zelenski je rekao da, ako Kijev i Kina imaju iste stavove o miru, među njima može doći do dijaloga te da, ako Peking ima alternativni pogled, može pripremiti alternativnu “formulu mira”.

Ukrajinski predsjednik predstavio je svoju viziju mira u Ukrajini, koju naziva svojom “formulom mira”.

Švicarska bi ovog vikenda trebala ugostiti međunarodna izaslanstva iz desetaka zemalja i organizacija na samitu koji će pokušati približiti mir u Ukrajini.

Kina je krajem prošlog mjeseca rekla da neće sudjelovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koju organizira Švicarska.

Oko 40 šefova država i vlada, zajedno sa izaslanstvima iz 90 zemalja i organizacija, trebali bi prisustvovati samitu koji se održava tokom vikenda u Bürgenstock Resortu na Luzernskom jezeru.

Rusija nije pozvana i odbacila je događaj kao zapadnu propagandu.

Izvor: Agencije