Vrhovni sud SAD-a ukinuo zabranu prepravljanja oružja

Metoda modificiranja vatrenog oružja omogućava veću brzinu ispaljivanja metaka, a takvo, prepravljeno oružje, korišteno je i u najsmrtonosnijoj pucnjavi u SAD-u.

U odluci donesenoj u petak, sud je naveo da vlada nije imala pravo da uvede zabranu za dodatke koji omogućavaju brže ispaljivanje metaka iz poluautomatskog oružja (REUTERS/George Frey)

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država ukinuo je zabranu modificiranja ili prepravljanja vatrenog oružja, takozvani “bump stock”, kojom se omogućava veća brzina ispaljivanja metaka, a takve modifikacije su korištene u najsmrtonosnijoj pucnjavi u SAD-u.

U odluci donesenoj u petak, sud je naveo da vlada nije imala pravo da uvede zabranu za dodatke koji omogućavaju brže ispaljivanje metaka, navodi BBC.

Administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa je uvela zabranu za “bump stock” modifikacije nakon što je ta metoda korištena u pucnjavi na koncertu u Las Vegasu 2017, kada je ubijeno gotovo 60 ljudi.

Međutim, vlasnik prodavnice oružja iz Teksasa koji je pokušavao osporiti zabranu je rekao da je vlada otišla predaleko kada je taj dodatak za modifikaciju definirala kao “mitraljez”, čije posjedovanje je nezakonito prema saveznom zakonu, te je pravni proces doveo do najvišeg američkog suda.

Sud je odlučio da se poluautomatska puška s tim dodatkom ne može smatrati mitraljezom, odnosno automatskom puškom, prema saveznom zakonu.

Sporna modifikacija

Tokom saslušanja u martu, neke sudije na sudu pod vodstvom konzervativaca iskazali su skepsu prema zabrani.

U Zakonu o vatrenom oružju iz 1986, mitraljezi su definirani kao svako “oružje koje puca, dizajnirano je za pucanje ili se može lako osposobiti za pucanje, automatski više od jednog hica bez ručnog ponovnog punjenja, jednim povlačenja okidača”.

Napadač u pucnjavi u Las Vegasu je uradio modifikaciju na 12 svojih poluautomatskih pušaka koje su mu omogućile ispaljivanje stotina metaka u minuti, istom brzinom kao i mnogi mitraljezi, odnosno automatske jurišne puške. Pri tome je ubio 60 osoba i ranio više stotina ljudi koji su se okupili na muzičkom festivalu.

Izvor: Agencije