Trump na sastanku s republikancima u Capitolu prvi put nakon nereda prije tri godine

Predsjednički kandidat je poručio da postoji “veliko jedinstvo” u republikanskoj stranci i obećao da će stati uz kolege republikance, čak i one s kojima se ne slaže.

Trump je prenio poruku jedinstva, obećavajući da će ''ispraviti” sve postojeće razlike unutar stranke (Reuters/Evelyn Hockstein)

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump sastao se u Capitol Hillu s republikanskim zvaničnicima, što je njegov prvi dolazak u Capitol od nereda koje su izazvale njegove pristalice 6. januara 2021. godine upadom u Kongres.

Trump, republikanski kandidat na predsjedničkim izborima u novembru, prenio je poruku jedinstva, obećavajući da će ”ispraviti” sve postojeće razlike unutar stranke, prenosi Tanjug.

Pri dolasku u poslovnu zgradu republikanaca u blizini zgrade američkog Capitola, prošao je pored grupe demonstranata koji su držali natpise sa parolama “Neuspjeli državni udar” i “Demokratija zauvijek, Trump nikad”.

Na kratkoj konferenciji za novinare Trump je rekao da postoji “veliko jedinstvo” u republikanskoj stranci i obećao da će stati uz kolege republikance, čak i one s kojima se ne slaže.

“Povratak na mjesto zločina”

Poslije sastanka Trumpa i republikanaca u Zastupničkom domu, predsjednik Doma Mike Johnson rekao je da je bivši predsjednik ”donio izuzetnu količinu energije i entuzijazma“.

”Vjerujemo da ćemo ponovno osvojiti Bijelu kuću i Senat te povećati većinu u Zastupničkom domu”, rekao je Johnson.

Posjetu Trampa pozdravili su i drugi republikanci, uključujući lidera manjine u Senatu Mitcha McConnella koji je u prošlosti kritikovao bivšeg predsjednika.

Bivša predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi ocijenila je da je Trump “podstrekač pobune, koji se vraća se na mjesto zločina”.

Pristalice Trumpa su 6. januara 2021. upale u zgradu Kongresa na Capitolu, želeći spriječiti proglašenje izborne pobjede Josepha Bidena, nakon što je Trump, koji je bio protukandidat Bidenu, tvrdio da su izbori pokradeni.

Izvor: Agencije