Ukrajinska vojska oborila projektile i dronove u ruskom napadu

Kijev je obećao dovesti borbe na rusko tlo u znak odmazde za brojna bombardiranja na njihovom teritoriju.

Ukrajina, suočena s ruskom ofanzivom već dvije godine, redovno odgovara napadima na ruske regije, posebno ciljajući energetska mjesta (REUTERS/Sofiia Gatilova)

Ukrajinska vojska saopćila je da je oborila sedam od 14 projektila i svih 17 dronova koje je Rusija lansirala u noćnom napadu.

Snage protuzračne odbrane oborile su sedam od deset krstarećih projektila Kh-101/Kh-555. Rusija je u svom napadu, također, lansirala tri balističke rakete Iskander-M i jednu balističku raketu Kinžal koja se lansira iz zraka, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ukrajinska vojska je oborila dronove i projektile u sedam regija. Guverner regije Zaporižja rekao je da je projektil pogodio otvoreno područje bez štete i da su odmah prijavljeni gubici, prenosi AFP.

Zračne snage su, također, uništile pet dronova iznad regije Dnjepropetrovsk, rekao je guverner, bez naknadnih izvještaja o šteti ili žrtvama.

Istovremeno, Rusija je saopćila da je tokom noći oborila 87 ukrajinskih dronova, od kojih je 70 ciljalo regiju Rostov (jug), u kojoj se nalazi sjedište ruske operacije u Ukrajini.

Nestanak struje

“Tokom noći spriječen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnim letjelicama iz zraka”, saopćilo je ranije Rusko ministarstvo odbrane, potvrđujući navode da su oboreni brojni dronovi iznad ruskih regija.

Iznad Kurske i Voronješke oblasti uništeno je po šest dronova, po dva iznad Belgorodske i Kurske oblasti, a jedan dron je uništen iznad Krima, prenosi Tanjug, pozivajući se na RIA Novosti.

U regiji Rostov, u kojoj se nalazi sjedište ruske operacije u Ukrajini, napad “nije rezultirao žrtvama”, ali je izazvao nestanak struje u nekoliko mjesta, objavio je ranije regionalni guverner Vasilij Goloubev na Telegramu.

U regiji Voronjež, koja graniči s Ukrajinom, “spremnik skladišta nafte je malo oštećen” nakon pada krhotina drona, naveo je regionalni guverner Aleksandar Gusev u objavi na Telegramu.

Ukrajina, suočena s ruskom ofanzivom već dvije godine, redovno odgovara napadima na ruske regije, posebno ciljajući energetska mjesta.

Kijev je obećao dovesti borbe na rusko tlo u znak odmazde za brojna bombardiranja na njihovom teritoriju.

Izvor: Agencije