Mađarska Italijanku pustila iz kućnog pritvora nakon što je postala eurozastupnica

Ilaria Salis, 39-godišnja učiteljica, optužena je za učešće u napadima antifašističke grupe na ljude koje su smatrali ekstremno desničarskim aktivistima.

Slučaj aktivistice Ilarie Salis izazvao je bijes u Italiji nakon što je dovedena na sudsku raspravu u Mađarskoj sa zavezanim nogama i rukama te lancem oko struka (EPA-EFE/Enrico Martinelli/ANSA)

Italijanska antifašistička aktivistica Ilaria Salis puštena je iz kućnog pritvora u Budimpešti nakon što je ovog vikenda izabrana za zastupnicu u Evropskom parlamentu, rekao je Reutersu u petak njen advokat Gyorgy Magyar, prenosi Hina.

Članovi Evropskog parlamenta uživaju snažan pravni imunitet od krivičnog progona, čak i ako se optužbe odnose na prekršaje počinjene prije nego što su izabrani.

Ilaria Salis, 39-godišnja učiteljica, optužena je u Mađarskoj za učešće u napadima antifašističke grupe na ljude koje su smatrali ekstremno desničarskim aktivistima.

Policija je već skinula elektronsku narukvicu s njenog gležnja, rekao je advokat.

Očekuje se da će otac Ilarie Salis stići u Budimpeštu kasnije tokom dana kako bi je odveo nazad u Italiju, dodao je Magyar.

Osjetljivo političko pitanje

Salis je više od godinu dana u pritvoru u Mađarskoj zbog slučaja koji je potaknuo italijanski “Savez zelenih i ljevice” da je nominira među svojim kandidatima na evropskim izborima.

Njen je slučaj u februaru izazvao bijes u Italiji nakon što je dovedena na sudsku raspravu sa zavezanim nogama i rukama te lancem oko struka.

Pitanje je politički osjetljivo zbog dugogodišnjih veza između italijanske desničarske premijerke Giorgie Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Izvor: Agencije