J. Koreja i SAD ‘pomno prate’ mogući sastanak Putina i Kima u Pjongjangu

Rusija je obećala Putinu da će posjetiti Sjevernu Koreju nakon što je prošlog septembra ugostila njenog vođu Kim Jong-una na ruskom Dalekom istoku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin (desno) i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rukuju se tokom sastanka na kosmodromu Vostochny u blizini grada Tsiolkovsky, oko 200 kilometara od grada Blagoveshchensk u dalekoistočnoj regiji Amur u Rusiji, 13. septembra 2023. (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin/AP)

Moguća posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji mogla bi produbiti vojne veze između dvije zemlje, kršeći rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, upozorili su zvaničnici Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država.

Zamjenik južnokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Hong-kyun, u hitnom telefonskom razgovoru sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Kurtom Campbellom, rekao je da Putinova posjeta ne bi trebala rezultirati većom vojnom saradnjom između Pjongjanga i Moskve kršenjem rezolucija, saznaje se u Južnokorejskom ministarstvu vanjskih poslova.

Ponavljajući Kimovu zabrinutost, Campbell je obećao nastavak saradnje u rješavanju potencijalne regionalne nestabilnosti i izazova uzrokovanih putovanjem, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Dok pomno prate događaje u vezi s tim, dvije su se strane dogovorile da će čvrstom saradnjom odlučno odgovoriti na provokacije Sjeverne Koreje protiv Južne Koreje i akcije koje eskaliraju napetosti u regiji”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

U srijedu je visoki zvaničnik u Predsjedničkom uredu u Seulu rekao kako se očekuje da će Putin posjetiti Sjevernu Koreju “u narednim danima”.

Ruske novine Vedomosti u ponedjeljak su izvijestile da će Putin tokom narednih sedmica posjetiti Sjevernu Koreju i Vijetnam.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je odbio navesti datum ili dnevni red moguće posjete, ali je rekao da pravo Rusije na razvoj bližih veza sa Sjevernom Korejom ne bi trebalo biti upitno niti izvor straha za bilo koga.

Osnaživanje partnerstva

Rusija je koristila rakete i artiljerijske granate sjevernokorejske proizvodnje za napade na ciljeve u Ukrajini, rekli su zvaničnici u Washingtonu, Seulu i Kijevu, kao i posmatrači sankcija Ujedinjenih naroda i nezavisni stručnjaci.

Sjeverna Koreja i Rusija zanijekale su ugovore s oružjem, ali su obećale produbiti saradnju na svim područjima, uključujući vojne odnose.

U svjedočenju u Kongresu u martu, Avril Haines, direktorica Američke nacionalne obavještajne službe, rekla je da je Rusija bila prisiljena svojom potrebom za podršku u ratu protiv Ukrajine dati neke “dugo tražene ustupke” Sjevernoj Koreji, kao i Kini i Iranu ” s potencijalom potkopavanja, između ostalog, dugotrajnih normi o neširenju”.

Haines nije dodatno objasnila svoju izjavu, ali se čini da je spominjanje slabljenja normi o neširenju nuklearnog oružja upozorenje da bi Rusija mogla Sjevernoj Koreji opskrbiti tehnologiju vezanu za vojsku.

Izvor: Agencije