Haaretz: Biden ima tri opcije da okonča rat u Gazi

Izraelski diplomata i novinar Alon Pinkas kaže da Hamas želi garancije da će se rat okončati, ali ih Amerikanci ne mogu dati jer ih se Izrael neće pridržavati.

Analitičar Haaretza je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua opisao kao prevaranta (EPA-EFE/GIL COHEN-MAGEN / POOL)

Izraelski diplomata i novinar Alon Pinkas rekao je da je premijer Benjamin Netanyahu prevario Sjedinjene Američke Države i sada američki predsjednik Joe Biden mora donijeti neke teške odluke kako bi okončao rat u Pojasu Gaze.

Dodao je da se – zbog nepostizanja sporazuma o razmjeni zarobljenika i primirju između Izraela i Islamskog pokreta otpora (Hamas), zatim nedostatka mehanizma za okončanje rata, nepostojanja bilo kakvog poslijeratnog plana te sve većih mogućnosti za eskalaciju između okupatorske države i libanskog Hezbollaha (a možda i Irana) – Bidenova administracija nalazi u „bolnoj“ dilemi šta da radi.

Pinkas je napisao, u svom članku u listu Haaretz, da pokret Hamas želi američke garancije da će se rat okončati, ali ih Amerikanci ne mogu dati jer ih se Izrael neće pridržavati.

Reorganizacija područja

Washington želi jasan plan za poslijeratni period u Gazi i reorganizaciju područja, „ali Izrael i to odbija“.

Izraelski diplomata se zapitao koje su to realne i izvodljive političke opcije koje su Bidenu na raspolaganju, nakon više od osam mjeseci njegovog insistiranja na onome što se pokazalo kao „propala“ politika, zbog koje je platio visoku političku cijenu i čiji bi efekti mogli biti vidljivi na američkim predsjedničkim izborima koji će se održati 5. novembra.

Rekao je da su pred američkim predsjednikom tri opcije, od kojih su sve tri zabrinjavajuće, pored toga što su teško izvodljive.

Prva opcija

Pinkas je predložio da Biden održi govor u kojem će osuditi izraelskog premijera i opisati ga kao prevaranta, ponoviti svoju „nepokolebljivu“ posvećenost sigurnosti Izraela i reći da je Iran ima ključnu ulogu u „osovini terorizma“, kao i Hamas, Hezbollah, Husi i druge organizacije koje podržava Rusija“.

Izraelski diplomata je predložio da Biden naglasi da postoji realna mogućnost da se izgradi i ojača „osovina stabilnosti“ koja uključuje Izrael i arapske zemlje, uz Sjedinjene Američke Države. Osim toga, on mora naglasiti da američki interesi zahtijevaju ispravljanje stvari.

Također bi Biden trebao naglasiti – u govoru koji Pinkas predlaže – da je Netanyahu „tvrdoglav i nepromišljen premijer“, koji nije predstavio nikakav izvodljiv plan u Gazi te je „arogantno“ ignorirao i ismijavao sve savjete i ideje koje mu je davao Washington.

Američki predsjednik mora obavijestiti Netanyahua da će njegova administracija preuzeti inicijativu za izdavanje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o okončanju rata, koja će odmah stupiti na snagu. Mora upozoriti da, ako se to ne sprovede, Washington će preispitati svoju trenutnu vojnu pomoć Izraelu.

Međutim, Pinkas je pesimistično rekao da šanse za ovakav govor ne postoje.

Druga opcija

Druga opcija pred Bidenom, prema Pinkasu, jeste da objavi prekid diplomatskih odnosa s Izraelom jer mu je dosadilo i jer je potrošio dovoljno svog političkog kapitala podržavajući Tel Aviv onako kako je to činio.

Još jedanput, autor članka smatra da šanse za ovu opciju ne postoje, napominjući da bi odluka poput ove mogla ohrabriti Iran, Rusiju i Kinu da se uključe u ono što se dešava.

Treća opcija

Postoji i treća opcija, koja sadrži elemente iz prethodne dvije.

Ova opcija podrazumijeva da Sjedinjene Američke Države formiraju odbrambenu konvenciju zajedno sa arapskim zemljama, u okviru koje je „izraelsko-palestinska dimenzija“ zasnovana na okončanju rata i privremenim međunarodnim i arapskim snagama u Gazi.

Pinkas smatra da šanse za ovu opciju nisu velike, ali nisu ni nepostojeće.

Izvor: Agencije