Američke sankcije izraelskoj grupi koja je uništila humanitarnu pomoć za Gazu

State Department je saopćio da je Tsav-9 nasilna grupa koja sprječava, maltretira i uništava konvoje koji prevoze humanitarnu pomoć palestinskim civilima.

Članovi grupe Tsav-9 mjesecima pokušavaju opstruirati isporuku humanitarne pomoći u Gazu (Photo by Oren ZIV / AFP)

Američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije desničarskoj izraelskoj grupi Tsav-9 zbog ometanja konvoja humanitarne pomoći za Pojas Gaze.

Američki State Department je saopćio da je Tsav-9 nasilna grupa koja sprječava, maltretira i uništava konvoje koji prevoze humanitarnu pomoć palestinskim civilima u Gazi.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je da „članovi grupe Tsav-9 mjesecima pokušavaju opstruirati isporuku humanitarne pomoći u Gazu, između ostalog, blokirajući puteve – ponekad popraćeno nasiljem – od Jordana do Gaze, kao i prilikom prolaska kroz Zapadnu obalu“.

„Uništavali su kamione i prosipali na cestu humanitarnu pomoć koja je trebala da spašava živote“, dodao je Miller, ističući da Sjedinjene Američke Države neće tolerirati vandalizam i nasilje nad humanitarnom pomoći te da će nastaviti iskoristiti sve alate da oni koji čine takva djela odgovaraju za to.

U saopćenju američkog State Departmenta navedeno je da je Izrael odgovoran za sigurnost konvoja humanitarne pomoći koji idu ka Gazi.

Sankcije će biti usmjerene na desničarsku izraelsku grupu Tsav-9, koja je povezana s rezervistima u izraelskoj vojsci i jevrejskim doseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali, zbog blokiranja i uništavanja pošiljki pomoći. Ove sankcije su najnoviji korak protiv onih za koje Washington vjeruje da ugrožavaju šanse za mir između Izraelaca i Palestinaca.

Zaplijenili i zapalili dva kamiona

Desničari u Izraelskoj vladi koji su povezani s pokretom naseljavanja protive se naporima američkog predsjednika Joe Bidena da postigne sporazum o prekidu vatre između Izraela i Islamskog pokreta otpora (Hamas) kako bi se okončao rat u Gazi koji traje od oktobra.

Članovi grupe Tsav-9 zaplijenili su 13. maja dva kamiona humanitarne pomoći, a zatim ih zapalili u blizini grada Hebrona na Zapadnoj obali.

Tsav-9 (hebrejski izraz koji znači „naredba 9“) saopćio je nakon incidenta 13. maja da je spriječio zalihe da stignu do Hamasa i optužio Izraelsku vladu da uručuje „poklone“ pokretu.

Američka organizacija za ljudska prava Democracy Now! je ove sedmice pozvala na uvođenje američkih sankcija Tsavu-9 i rekla da ta grupa prikuplja novac od izraelskih kompanija te izraelskih i američkih neprofitnih organizacija. Ova organizacija za ljudska prava je u jednom saopćenju navela da ovakve grupe u zajednici uživaju imunitet od Izraelskih vlasti.

U aprilu su Evropska unija i Ministarstvo finansija SAD-a uveli sankcije izraelskim doseljenicima i dvjema izraelskim ekstremističkim grupama zbog nasilja nad Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali i u Jerusalemu.

Izvor: Al Jazeera i agencije