Američka vojska tokom COVID-a 19 vodila tajnu kampanju protiv kineske vakcine

Cilj operacije je bio posijati sumnju u sigurnost i učinkovitost vakcine koju je proizvela Kina, pokazalo je istraživanje Reutersa.

Platform X je uklonila profile, utvrdivši da su dio koordinirane bot kampanje na temelju obrazaca aktivnosti i internih podataka [File: Dado Ruvic/Reuters]

Na vrhuncu pandemije korona virusa američka vojska pokrenula je tajnu kampanju kako bi se suprotstavila onome što je smatrala rastućim utjecajem Kine na Filipinima, zemlji koju je smrtonosni virus posebno pogodio, stoji u istraživanju novinske agencije Reuters.

Putem lažnih internetskih naloga koji su se predstavljali kao Filipinci, američki vojni propagandni napori pretvorili su se u kampanju protiv vakcinacije, izvijestio je Reuters u priči objavljenoj u petak.

U objavama na društvenim medijima propitivane su kvalitete maski za lice, kompleti za testiranje i prva vakcina koja je bila dostupna na Filipinima – kineski Sinovac.

O tajnoj operaciji nije se ranije izvještavalo. Cilj je bio posijati sumnju u sigurnost i učinkovitost vakcine i druge pomoći koju je isporučila Kina, pokazalo je istraživanje Reutersa.

‘Kina je virus’

Identificirano je najmanje 300 računa na X-u, bivšem Twitteru, koji su odgovarali opisima bivših američkih vojnih zvaničnika.

Gotovo svi su otvoreni sredinom 2020. i fokusirali su se na slogan #Chinaangvirus – tag za “Kina je virus”.

“COVID je došao iz Kine i VAKCINA je također došla iz Kine, ne vjerujte Kini!”, glasio je jedan tipičan tvit iz jula 2020. Rečenica je objavljena uz fotografiju šprice pored kineske zastave i grafikona koji pokazuje rast infekcija.

Drugi post je glasio: “Iz Kine – PPE, maska ​​za lice, vakcina: LAŽNA. Ali korona virus je stvaran.”

Nakon što je Reuters upitao X o nalozima, kompanija je uklonila profile, utvrdivši da su dio koordinirane propagandne kampanje.

Napori američke vojske protiv vakcinacije počeli su u proljeće 2020. i proširili su se izvan jugoistočne Azije prije nego što su prekinuti sredinom 2021.

Pentagon je prilagodio kampanju lokalnoj publici širom centralne Azije i Bliskog istoka koristeći kombinaciju lažnih računa društvenih mreža na više platformi kako bi proširio strah od kineskih vakcina među muslimanima u vrijeme kada je virus ubijao desetke hiljada ljudi svaki dan.

Ključni dio strategije bio je pojačati osporavanu tvrdnju da bi se kineske vakcine mogle smatrati zabranjenim prema islamskom zakonu, budući da ponekad sadrže svinjski želatin.

Tajna propaganda u zemljama u razvoju

Vojni program počeo je za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i nastavio se mjesecima nakon početka predsjedničkog mandata Joea Bidena – čak i nakon što su zabrinuti voditelji društvenih medija upozorili novu administraciju da je Pentagon trgovao dezinformacijama o COVID-u, napisao je Reuters.

Bijela kuća je u proljeće 2021. izdala ukaz kojim se zabranjuju napori protiv vakcinacije, čime su se također omalovažavale vakcine koje proizvode konkurenti, a Pentagon je pokrenuo internu reviziju.

Glasnogovornici Trumpa i Bidena nisu odgovorili na zahtjeve za komentar o tajnom programu, izvijestio je Reuters.

Visoki zvaničnik Ministarstva odbrane priznao je da je američka vojska uključena u tajnu propagandu kako bi omalovažila kinesku vakcinu u zemljama u razvoju, ali neimenovani dužnosnik odbio je dati detalje.

Glasnogovornica Pentagona rekla je da američka vojska “koristi različite platforme, uključujući društvene medije, kako bi se suprotstavila zlonamjernim napadima uusmjerenim na SAD, saveznike i partnere”.

Navela je da je Kina počela “kampanju dezinformacija kako bi lažno optužila SAD za širenje COVID-19”.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u e-mailu je reklo da već dugo tvrdi da američka vlada manipulira društvenim medijima i širi dezinformacije.

Glasnogovornik filipinskog ministarstva zdravstva rekao je da “Reutersova otkrića zaslužuju da budu istražena i da ih pogledaju nadležna tijela uključenih zemalja”.

Pentagon je ‘prešao granicu’

Neki američki stručnjaci za javno zdravstvo osudili su program Pentagona, rekavši da dovodi civile u opasnost zbog potencijalne geopolitičke dobiti.

“Mislim da se to ne može odbraniti”, rekao je Daniel Lucey, specijalista za zarazne bolesti na Geisel School of Medicine na Dartmouth Collegeu.

“Izuzetno sam užasnut i razočaran kada čujem da bi američka vlada to mogla učiniti.”

Napori da se izazove strah od kineskih vakcina riskirali su potkopavanje opšteg povjerenja javnosti u vladine zdravstvene inicijative, uključujući vakcine proizvedena u SAD-u koja su kasnije postale dostupne, rekli su Lucey i drugi.

Iako se pokazalo da su kineske vakcine manje učinkovite od američkih Pfizera i Moderne, sva je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija.

Sinovac nije odgovorio na molbu za komentar.

“Trebalo je biti u našem interesu da što više vakcina dođe u ruke ljudi”, rekao je Greg Treverton, bivši predsjednik američkog Nacionalnog obavještajnog vijeća, koje koordinira analizu i strategiju brojnih špijunskih agencija u Washingtonu.

Ono što je Pentagon učinio, rekao je Treverton, “prelazi granicu”.

Izvor: Agencije