Američka podmornica na Kubi

Podmornica na nuklearni pogon uplovila je u zaljev Guantanamo dan nakon što je na Kubu stigla flota ruskih ratnih brodova.

Uplovljavanje američke podmornice je dio rutinske posjete luci dok plovi kroz region koji pokriva Južna komanda (Elliot Schaudt/U.S Navy Central Command via REUTERS/Ilustracija)

Podmornica američke mornarice uplovila je u zaljev Guantanamo, dan nakon što je na Kubu stigla flota ruskih ratnih brodova koji bi trebali učestvovati u vojnim vježbama na Karibima, objavio je AP.

Američka Južna komanda saopštila je da je podmornica na nuklearni pogon “USS Helena” uplovila u vode blizu američke baze na Kubi, samo dan nakon što su ruska fregata, podmornica na nuklearni pogon, tanker i spasilački brod ušli u Havanski zaljev nakon vježbi u Atlantskom okeanu, prenio je FoNet.

Uplovljavanje američke podmornice je dio “rutinske posjete luci” dok plovi kroz region koji pokriva Južna komanda, navodi se u saopćenju.

Drugi američki brodovi, također, prate i nadziru ruske vježbe za koje zvaničnici Pentagona kažu da nisu prijetnja po SAD.

“To nije iznenađenje jer smo i ranije vidjeli te vrste lučkih posjeta. Naravno, ozbiljno ih uzimamo u obzir, ali te vježbe ne predstavljaju prijetnju po SAD”, rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh, prenio je Glas Amerike.

Vježbe u međunarodnim vodama

Vježbe se održavaju manje od dvije sedmice nakon što je američki predsjednik Joe Biden dozvolio Ukrajini da koristi američko oružje za napade na rusku teritoriju da bi zaštitila Harkiv.

Nakon toga je ruski predsjednik Vladimir Putin sugerisao da bi njegova vojska mogla odgovoriti “asimetričnim koracima” na drugim mjestima u svijetu.

Singh je naglasila da ne bi iznenadile dodatne ruske aktivnosti oko SAD-a, u okviru sličnih globalnih vježbi.

Vježbe su u međunarodnim vodama, a američki zvaničnici očekuju da će ruski brodovi ostati u regionu tokom ljeta i, možda, otići i u Venecuelu.

Izvor: Agencije