Vrhovni sud SAD-a odbio zahtjev za zabranu tablete za abortus

Vrhovni sud je presudio da podnosioci tužbe, koji su doveli u pitanje pristup tableti za abortus, nemaju potrebnu pravnu osnovu za ovaj slučaj.

Vrhovni sud bi do kraja juna trebao donijeti odluku o zakonitosti zabrane abortusa u Idahu, gdje se prekid trudnoće zabranjuje čak i ako je to neophodno da bi se zaštitilo zdravlje trudnice (REUTERS/Kevin Lamarque)

Američki Vrhovni sud je u četvrtak donio presudu kojom je dozvolio da pilula za pobačaj mifepriston ostane na tržištu bez novih ograničenja čime je završeno jedno poglavlje pravnog spora u vezi pilule, no napori grupa, koje se protive pobačaju, da se ona zabrani možda još nisu gotovi.

Dvije godine nakon što je najviša sudska instanca odlučila da ukine pravo na abortus na saveznom nivou, sudije su sa devet glasova za i nijednim protiv ukinule presudu nižeg suda da se ponište odluke Federalne uprave za hranu i lijekove (FDA) kojima je olakšano prepisivanje tablete za abortus mifepriston.

Tableta koju je Federalna uprava za hranu i lijekove odobrila 2000. godine koristi se u više od 60 posto slučajeva abortusa u SAD-u, prenio je FoNet, pozivajući se na Reuters.

Vrhovni sud je presudio da podnosioci tužbe, koji su doveli u pitanje pristup mifepristonu, nemaju potrebnu pravnu osnovu za ovaj slučaj u okviru kojeg su trebali dokazati da im je odlukom FDA-a nanijeta šteta.

“Prema Članu III Ustava, želja podnosilaca tužbe da lijek učine manje dostupnim za druge ne predstavlja pravni osnov za tužbu”, napisao je u obrazloženju presude sudija Brett Kavanaugh.

Biden: Ugroženo pravo žena

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je odluku suda, ali je upozorio da “to ne mijenja činjenicu da je pravo žena na lijek ugroženo, ako ne i nemoguće, u mnogim državama”.

Grupe protiv abortusa saopštile su da je ovo “tužan dan za sve one koji cijene zdravlje žena i živote nerođene djece”, uz poruku da borba još nije završena.

Prema anketi Reutersa i Ipsosa, koja je provedena u maju, oko 57 posto ispitanika navelo je da bi abortus trebao biti legalan u svim ili u većini slučajeva, 31 procenat je naveo da bi trebao biti nelegalan, dok deset posto ispitanika nije bilo sigurno.

Vrhovni sud bi do kraja juna trebao donijeti odluku i o zakonitosti zabrane abortusa u Idahu, gdje se prekid trudnoće zabranjuje čak i ako je to neophodno da bi se zaštitilo zdravlje trudnice.

Izvor: Agencije