Velika Britanija uvela prve sankcije brodovima koji krše restrikcije o ruskoj nafti

Odluka, koja je dio 50 novih sankcija uvedenih u koordinaciji s partnerima iz grupe G7, također je usmjerena protiv dobavljača oružja, alatnih mašina, mikroelektronike i logistike za rusku vojsku.

Britanski premijer Rishi Sunak je rekao kako je ovaj potez usmjeren protiv dobavljača oružja (EPA-EFE/ETTORE FERRARI/ANSA)

Velika Britanija je u četvrtak uvela svoje prve sankcije usmjerene protiv brodova iz “flote u sjeni” ruskog predsjednika Vladimira Putina, za koju je rekla da se koristi kako bi se zaobišle zapadne sankcije i nastavila trgovina ruskom naftom, prenosi Hina.

“Današnji postupak uključuje prve sankcije Ujedinjenog Kraljevstva protiv brodova u Putinovoj floti iz sjene, koju Rusija koristi kako bi zaobišla sankcije UK-a i zemalja G7 te nesputano nastavila trgovati ruskom naftom”, ističe se u saopćenju britanske vlade, prenosi Reuters.

Odluka, koja je dio 50 novih sankcija uvedenih u koordinaciji s partnerima iz grupe G7, također je usmjerena protiv dobavljača oružja, alatnih mašina, mikroelektronike i logistike za rusku vojsku, uključujući subjekte u Kini, Izraelu, Kirgistanu i Turskoj, navela je vlada.

“Danas ponovo pojačavamo ekonomski pritisak sankcijama kako bismo smanjili rusku sposobnost da finansira svoj ratni stroj”, rekao je u saopćenju premijer Rishi Sunak, koji se nalazi na sastanku vođa zemalja članica G7 u Italiji.

“Putin mora izgubiti, a apsolutno je ključno oduzeti mu sposobnost finansiranja produženog sukoba”, dodao je britanski premijer.

Izvor: Agencije