UNICEF: Pozivamo talibane da djevojčicama dopuste školovanje

Od povratka na vlast u augustu 2021. godine talibani su djevojčicama zabranili da nastave obrazovanje nakon završene osnovne škole.

Školska godina u Afganistanu počela je sredinom marta, ali bez djevojčica (REUTERS/Ahmad Masood)

Obilježavajući hiljadu dana otkako je djevojčicama u Afganistanu zabranjeno školovanje, UN-ova agencija za djecu UNICEF pozvala je talibane da dopuste djevojčicama da se vrate u škole.

“Za 1,5 miliona djevojčica sistematsko isključivanje nije samo očigledno kršenje prava na školovanje, nego rezultira smanjenim šansama i narušava im mentalno zdravlje”, saopćila je Catherine Russell, direktorica UNICEF-a.

Polovica stanovništva neobrazovana

Russell je apelirala na talibane da djevojčicama dopuste povratak u škole, ističući da nijedna zemlja ne može napredovati ako je polovica stanovništva neobrazovana, prenosi Hina, pozivajući se na navode njemačke agencije dpa.

“Pozivam i međunarodnu zajednicu da podrži te djevojčice koje nas trebaju više nego ikad”, rekla je.

Od povratka na vlast u augustu 2021. godine talibani su zabranili djevojčicama da nastave obrazovanje nakon završene osnovne škole. Ipak, u nekim dijelovima zemlje pohađaju vjerske škole te škole za primalje i medicinske sestre.

Školska godina u Afganistanu počela je sredinom marta, ali bez djevojčica kojima su talibani zabranili da pohađaju nastavu nakon šestog razreda, što je čini jedinom zemljom s ograničenjima u obrazovanju žena, prenijela je Anadolija.

Talibanska vlada nije međunarodno priznata.

Izvor: Agencije