Ukrajina i NATO dogovorili strategiju dugoročne saradnje

Jens Stoltenberg je pozvao saveznike da prihvate dugoročnu finansijsku obavezu u vrijednosti od 40 milijardi eura godišnje.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov tokom sastanka u Briselu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom (EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a i Ukrajine su prihvatili plan za dugoročnu saradnju, rekao je generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg, prenosi Hina.

“Danas smo prihvatili prvi u historiji plan saradnje i inovacije između NATO-a i Ukrajine”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije nakon sastanka Vijeća NATO-Ukrajina, prenosi agencija dpa.

Zemlje NATO-a koordiniraju podršku za Ukrajinu preko neslužbene grupe predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, takozvane Kontaktne grupe za odbranu Ukrajine (UDCG). Međutim, sada članice Saveza raspravljaju o načinima kako da se ta odgovornost prenese formalnim strukturama u NATO-u.

Stoltenberg je dodao da se očekuje da će u petak ministri odbrane odobriti novi centar za obuku Ukrajinaca u Poljskoj.

Također, očekuje se da će dati zeleno svjetlo planovima za misiju nazvanu NATO-ova sigurnosna pomoć i obuka za Ukrajinu (NSATU), koja je već odobrena na nižem nivou u četvrtak, rekli su izvori iz Saveza za njemačku agenciju dpa.

NSATU bi značio da će NATO prvi put službeno koordinirati vojnu pomoć za Ukrajinu.

“Više od 99 posto sve vojne podrške za Ukrajinu osiguravaju saveznici NATO-a. Stoga ima smisla da NATO preuzme veću ulogu u tim naporima”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg također poziva saveznike da prihvate dugoročnu finansijsku obavezu u vrijednosti od 40 milijardi eura godišnje, za što je Stoltenberg rekao da će održati trenutni nivo finansiranja.

“Od ruske invazije, saveznici su pružili oko 40 milijardi eura vrijedne vojne podrške svake godine. Predložio sam da održimo ovaj nivo podrške kao minimalnu dokle god bude potrebno te da saveznici aktivno podijele taj teret”, rekao je u četvrtak, ponovivši svoje izjave sa sastanka ministara vanjskih poslova u Pragu prošlog mjeseca.

Pravedna podjela tereta

“Što duže budemo planirali i što duže budemo predani, Ukrajina može ranije postići mir. Jer uvjerljiva dugoročna obaveza pokazuje Moskvi” da ne može jednostavno pričekati da podrška NATO-a splasne, kazao je Stoltenberg.

Rekao je da će BDP zemalja članica NATO-a poslužiti kao temelj za određivanje pravedne “podjele tereta što se tiče cilja od 40 milijardi eura.

“Američki BDP čini otprilike 50 posto ukupno BDP-a NATO-a. Stoga će SAD biti odgovoran za 50 posto te obaveze, a ostatak će se podijeliti između evropskih saveznika i Kanade”, kazao je Stoltenberg. Samo vojna pomoć će se računati, dodao je.

Trenutni dogovor o NSATU-u ne uključuju nikakve specifične finansijske obaveze, ali utvrđuje da će zajedničku pomoć koordinirati NATO.

O Stoltenbergovim će se prijedlozima dodatno raspravljati na samitu vođa NATO-a u Washingtonu u julu.

UDCG se sastao u četvrtak prije sastanka Vijeća NATO-Ukrajina.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin je na konferenciji za medije nakon sastanka UDCG-a rekao da je protuzračna odbrana “glavni prioritet Ukrajine”.

Pozdravio je napore zemalja članica NATO-a da pojačaju ukrajinsku protuzračnu odbranu, poput nizozemske inicijative da sastavi sistem za protuzračnu odbranu Patriot i Švedske koja je poslala avione za rano upozoravanje. Italija također osigurava rakete zemlja-zrak, kazao je.

Austin je dodao da će Ukrajina i SAD potpisati bilateralan sigurnosni sporazum u četvrtak.

Izvor: Agencije