U Iranu osuđena karikaturistkinja

Odbijajući da prihvati kauciju koja joj je određena za pritvor, Atena Farghadani je prebačena u zatvor Kvarhak u blizini Teherana, poznat po teškim uvjetima.

Atena Farghadani je već odslužila 18 mjeseci zatvora zbog optužbi koje uključuju 'okupljanje i dosluh', 'propagandne aktivnosti protiv države' i 'vrijeđanje rukovodstva i predsjednika' (WANA (West Asia News Agency) via REUTERS/ Ilustracija)

Islamski revolucionarni sud osudio je iransku karikaturistkinju Atenu Farghadani na šest godina zatvora zbog “vrijeđanje svetih uvjerenja” i “propagande” protiv Islamske republike, saopštio je u četvrtak njen advokat Mohamad Mokimi za Radio Farda RSE.

On je istakao da je sud izrekao najoštrije moguće kazne za obje optužbe, navodeći broj prekršaja koje je ona navodno počinila, prenosi FoNet.

Prethodna kazna

Ovo nije prvi susret Farghadani s iranskim pravosudnim sistemom, jer je već odslužila 18 mjeseci zatvora zbog optužbi koje uključuju “okupljanje i dosluh”, “propagandne aktivnosti protiv države” i “vrijeđanje rukovodstva i predsjednika”.

Njeno posljednje hapšenje bilo je 14. aprila, nakon čega je Mokimi prijavio da je teško pretučena.

Odbijajući da prihvati kauciju koja joj je određena za pritvor, Farghadani je prebačena u zatvor Kvarhak u blizini Teherana, poznat po teškim uvjetima.

Izvor: Agencije