Tuča u Italijanskom parlamentu zbog zakona o autonomiji regija

Leonarda Donna iz populističkog Pokreta pet zvijezda odgurivali su i na pod oborili drugi zastupnici u haotičnim scenama u Donjem domu Parlamenta.

Predsjednik Doma je prekinuo sjednicu i najavio da će o eventualnim mjerama odlučiti kada pregleda snimke (Reuters/Remo Casilli)

Opozicijski zastupnik morao je u srijedu u kolicima biti izveden iz Italijanskog parlamenta nakon svađe i tuče tokom rasprave o većoj autonomiji regija.

Leonarda Donna iz populističkog Pokreta pet zvijezda odgurivali su i na pod oborili drugi zastupnici u haotičnim scenama u Donjem domu Parlamenta, izvijestili su italijanski mediji, prenosi Hina.

Rasprava se vodila o zakonu o tzv. diferenciranoj autonomiji regija, koji je predložila desna vlada premijerke Giorgije Meloni. Zakon daje regijama veće ovlasti, čemu se opozicija protivi.

Kada se o tome prije mjesec dana raspravljalo u Senatu, bilo je verbalnih okršaja među zastupnicima. No, sada su opozicijski parlamentarci iz Zastupničkog doma vijorili italijanskim zastavama i zapjevali himnu.

Prekinuta sjednica

Kada je Donno pokušao dati zastavu ministru regionalne uprave, nekoliko zastupnika pohitalo je prema njemu i počelo je naguravanje, pokazuju videosnimci.

Ostalo je nejasno je li Donno pao sam ili od udaraca, a predsjednik Doma je prekinuo sjednicu i najavio da će o eventualnim mjerama odlučiti kada pregleda snimke.

Govoreći za televiziju La7, Donno je rekao da je u bolnici i čeka da ga pregledaju ljekari nakon što je “primio dosta udaraca”.

“Ne mogu vjerovati da se tako nešto dogodilo u Zastupničkom domu. Još ne vjerujem”, rekao je Donno.

Izvor: Agencije