Sud Evropske unije kaznio Mađarsku zbog kršenja prava azilanata

Sud Evropske unije je utvrdio da Mađarska nije poduzela potrebne mjere za izvršenje presude kojom je osuđena za kršenje prava azilanata.

Sud je u svojoj presudi utvrdio da Mađarska nije poduzela potrebne mjere za izvršenje presude iz 2020. (Antonio Bronic / Reuters)

Sud Evropske unije kaznio je Mađarsku novčanom kaznom od 200 miliona eura zbog toga što nije provela raniju presudu kojom je osuđena za kršenje prava azilanata.

Sud EU-a je u decembru 2020. presudio da Mađarska nije poštovala pravo Unije u području, između ostalog, postupaka za priznavanje međunarodne zaštite i vraćanje državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom.

Ta se povreda odnosila na ograničenje pristupa postupku međunarodne zaštite, nezakonito zadržavanje tražitelja azila te zaštite u tranzitnim zonama i povredu njihova prava na ostanak na mađarskoj državnoj teritoriji do konačne odluke o pravnom lijeku, kao i na udaljavanje državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom, prenosi Hina.

Načelo lojalne saradnje

Smatrajući da Mađarska još nije postupila u skladu s presudom iz 2020. (osim u pogledu tranzitnih zona koje je već zatvorila prije objave te presude), Evropska komisija podnijela je novu tužbu zbog povrede obaveze radi izricanja finansijskih sankcija.

Sud je u svojoj presudi utvrdio da Mađarska nije poduzela potrebne mjere za izvršenje presude iz 2020. Time Mađarska, povređujući načelo lojalne saradnje, namjerno izbjegava primjenu zajedničke politike Unije u području međunarodne zaštite u njenoj cijelosti, kao i pravila o udaljavanju državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom.

To ponašanje čini znatnu prijetnju za jedinstvo prava Unije koja iznimno teško ugrožava interese tražitelja azila i javni interes.

Sud je, stoga, naredio Mađarskoj plaćanje paušalnog iznosa od 200 miliona eura i novčane kazne od milion eura po danu zakašnjenja, navedeno je u saopćenju Suda.

Izvor: Agencije