SAD proširio sankcije Moskvi radi ograničavanja ruske ratne proizvodnje

Ministarstvo finansija SAD-a je saopćilo da modificira sankcije za ranije ciljane ruske banke, uključujući VTB i Sberbank, kako bi uključile podružnice u Kini, Indiji, Hong Kongu, Kirgistanu…

Sankcije dolaze uoči samita lidera G7 u Italiji, gdje će napori za obuzdavanje rastuće ruske ratne ekonomije biti glavna tema (REUTERS/Oleksandr Ratushniak)

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država najavilo je nove sankcije za više od 300 pravnih i fizičkih lica s ciljem da se Rusiji prekine pristup proizvodima i uslugama potrebnim za održavanje vojne proizvodnje za njen rat u Ukrajini, uključujući i kineske dobavljače komponenti.

Najava, zajedno s novim izvoznim ograničenjima Ministarstva trgovine, koji se odnose na poluprovodnike i drugu tehnološku robu, objavljena je uoči samita lidera G7 u Italiji, gdje će napori da se obuzda rastuća ruska ratna ekonomija biti glavna tema, javlja Reuters, prenosi Fena.

Zabrinutost sve veća

Američki zvaničnici izrazili su sve veću zabrinutost zbog sposobnosti Rusije da nabavi napredne poluprovodnike, optičku opremu, softver i druge proizvode potrebne za proizvodnju naprednih sistema oružja uprkos prethodnim sankcijama.

Sankcije su usmjerene na kompanije i subjekte treće strane, uključujući desetke dobavljača elektronike u Kini kao i one na Bliskom Istoku, u Africi, Evropi i na Karibima. Sankcije nisu uvedene bankama u Kini i drugim zemljama u kojima je Ministarstvo finansija upozorilo da bi poslovi s ruskim subjektima mogli utjecati na pristup dolara tim institucijama.

Ministarstvo finansija je saopćilo da modificira sankcije za ranije ciljane ruske banke, uključujući VTB i Sberbank, kako bi uključile podružnice u Kini, Indiji, Hong Kongu, Kirgistanu i drugim lokacijama.

Sankcije dolaze uoči samita G7 u Italiji, koji se 13. juna otvara dogovorom o prijedlogu SAD-a da podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini, koristeći zamrznutu rusku imovinu kao kolateral.

Time se Kijevu daje snažna podrška, čak i kada se evropska politička šahovnica pomjera udesno nakon izbora.

Diplomate su potvrdile da je dogovor o sporazumu postignut prije nego što su lideri uopće i sletjeli u južnu Italiju na trodnevni samit.

Izvor: Agencije