Pistorius obećao Njemačku pretvoriti u ‘naciju spremnu za rat’

Njemački ministar odbrane predstavio je prijedlog za selektivnu vojnu službu usmjerenu na dobrovoljce.

Za vojnu službu trebaju biti odabrani oni koji su najprikladniji i najmotiviraniji, rekao je Pistorius (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Njemački ministar odbrane Boris Pistorus predstavio je prijedlog za selektivnu vojnu službu usmjerenu na dobrovoljce kako bi se ojačale oružane snage suočene s napetostima s Rusijom, nakon opšteg protivljenja vraćanju vojnog roka.

Prijedlog je dio njemačkog pomaka prema snažnijoj vanjskoj i odbrambenoj politici, koju je kancelar Olaf Scholz najavio kao “prekretnicu ere” u danima nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Otprilike 13 godina nakon što je Njemačka obustavila masovnu regrutaciju ministar odbrane Boris Pistorus rekao je da će svi muškarci morati ispuniti upitnik kako bi se procijenila njihova podobnost i interes za vojnu službu nakon što napune 18 godina.

Upitnik bi bio neobavezan za žene, prenijela je Fena.

Izbor najprikladnijih i najmotiviranijih

Zatim bi odabrao oko deset posto prije nego što bi suzio izbor na najprikladnije i one motivirane da prođu šestomjesečnu osnovnu uslugu – s mogućnošću produženja do 17 mjeseci.

“Za vojnu službu trebaju biti odabrani oni koji su najprikladniji i najmotiviraniji”, rekao je Pistorius novinarima, prenosi Reuters.

Ovim novim modelom cilj je povećati broj mladih ljudi na dobrovoljnom služenju vojnog roka na 15.000, što je povećanje od 5.000 u prvoj godini, saopćilo je Ministarstvo, te bi taj broj rastao iz godine u godinu.

Pistorius je obećao da će Njemačku pretvoriti u naciju “spremnu za rat”, upozorivši da bi se rat između zapadnog odbrambenog saveza NATO-a i Rusije mogao dogoditi za pet do osam godina.

Izvor: Agencije