Penzionisani izraelski general: Netanyahu, Gallant i Halevy bit će na smetljištu historije

Penzionisani general je ovo što se dešava opisao kao ludilo koje se ne može prihvatiti te rekao da je regionalni rat pred vratima.

Brick je opisao Netanyahua, Gallanta i Halevyja kao propale lidere (AP Photo/ Maya Alleruzzo, Pool)

Penzionisani general i vojni stručnjak Yitzhak Brick rekao je da će „tri kapetana“ – izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ministar odbrane Yoav Gallant i načelnik Generalštaba Herzi Halevy – biti bačeni na smetljište historije nakon završetka rata u Pojasu Gaze, upozoravajući na to da oni „žele nastaviti ratovati beskrajno i po svaku cijenu, čak i ako to dovede do fatalnih gubitaka i uništenja zemlje“.

U članku u novinama Maariv izraelski general – koji je bio komandant Oklopne brigade i kojeg Izraelci nazivaju „prorokom gnjeva“ zbog njegovog predviđanja intenzivnih napada palestinskih boraca, poput onih 7. oktobra – rekao je: „Već dugo vremena naše snage se vraćaju i napadaju iznova ona mjesta koja su ranije okupirana u Pojasu Gaze jer nam nedostatak snaga ne dozvoljava da se zadržimo dugo na tim teritorijama.”

Propali lideri

Brick je kritizirao ono što izraelska vojska radi na terenu.

„Svakog dana naši borci ginu dok ulaze u opkoljene kuće bez discipline u izvođenju operacija, bez osnovnih procedura, bez učenja lekcija, bez kontrole i nadzora viših komandanata, bez osnovnih radnji prije ulaska u zgradu (poput gađanja iz tenka, artiljerijske granate, slanja drona ili policijskog psa da izvrši provjeru). Ulaze potpuno slijepo, kao u smrtonosnom ruskom ruletu, i bivaju ubijeni eksplozivnim napravama zbog svjesnog riskiranja njihovih vođa. Tako stavljaju svoje živote u ruke demona”, kazao je.

Penzionisani general je ovo što se dešava opisao kao „ludilo koje se ne može prihvatiti“. Ističe da je ovo „samo vrh ledenog brijega, u poređenju s regionalnim ratom koji ih čeka pred vratima, a koji predstavlja stvarnu egzistencijalnu prijetnju Izraelu, jer su potpuno nespremni”.

“Isti ‘kapetani’ koji su nam 7. oktobra 2023. godine donijeli najveću katastrofu u historiji Izraela nastavljaju rat i ne mare za njegove lekcije, niti za pripremu vojske za sveobuhvatni regionalni rat.“

Brick je opisao Netanyahua, Gallanta i Halevyja kao „propale lidere“ i rekao da je njima „jasno da će, kada se rat završi, izgubiti posao i čast te da će biti bačeni na smetljište historije, zbog toga žele nastaviti ratovati beskrajno i po svaku cijenu, čak i ako to dovede do fatalnih gubitaka i uništenja zemlje“.

„Pitanje od milion dolara je – gdje je narod? Zašto Izraelci ne zaustave ovu grupu luđaka i pošalju ih njihovim kućama?“, upitao je.

Istakao je da „ratom nije postignut nijedan cilj“, da „Hamas nije poražen, a taoci se nisu vratili u svoje domove“ te da „Netanyahu ne donosi odluke koje ohrabruju Izrael da se usidri u sigurnom utočištu”.

“Jedina odluka koju je donio bila je da potpuno sruši Hamas i da ne prekine rat, a samo to je dovoljno da se država raspadne.“

Hitlerova praksa

Brick citira profesora Ichaka Adizesa – svjetskog stručnjaka u upravljanju koji pruža savjetodavne usluge velikim organizacijama, menadžerima i šefovima vlada – koji je rekao da „postoji krajnje težak fenomen s kojim se susreo pri savjetovanju mnogih menadžera velikih kompanija, velikih biznismena i šefova vlada, a zove se ‘zapaljivači vatre’, koji podrazumijeva lidere koji preuzimaju kontrolu nad nekom organizacijom ili državom i ne dozvoljavaju sebi da izgube kontrolu“.

Prema riječima ovog stručnjaka, takvi lideri „spremni su učiniti sve da ne izgube kontrolu, lagati, pa čak i uništiti ono što su izgradili, uništiti organizaciju ili državu za koju su odgovorni ukoliko osjete da će izgubiti kontrolu, jer kod njih važi: ‘Ako ne ja, onda neće niko’. Za njih nema smisla da država ili organizacija koju kontroliraju nastave postojati bez njih. Oni brinu samo o tome da održavaju svoju kontrolu, a gubitak kontrole ih zasljepljuje da ne vide realnost oko sebe.“

Rekao je da je profesor Adizes naveo primjer Adolfa Hitlera koji je na kraju Drugog svjetskog rata naredio uništenje Njemačke kada je shvatio da je izgubila rat i da on neće moći dalje njome vladati.

„Hitler je smatrao da Njemačka ne zaslužuje postojati nakon što je izgubila rat. Drugim riječima, ako Hitler ne može nastaviti vladati, onda Njemačka ne zaslužuje da postoji. Ili, ako sam ja ovdje, onda je sve ovdje, a ako ja nisam ovdje, ko onda može biti ovdje?“, objasnio je.

Penzionisani izraelski general dodaje, citirajući istog profesora: „Netanyahu pati od istog poremećaja, a to je sve ili ništa i spreman je izgubiti Izrael ako izgubi kontrolu nad njime i vodi nas do rušenja treće kuće (misleći na Izrael)“.

Brick završava svoj članak riječima: „Jedino rješenje za spas zemlje je momentalno uklanjanje trojice koji nas uništavaju: Bibija, Gallanta, Halevyja, kao i njihovih sudaca i prijatelja.“

„Hitno je potrebno formirati novi tim na političkom i vojnom nivou, koji prihvata dogovor koji je predložio Biden: prekid neprijateljskih aktivnosti, oslobađanje zarobljenika po dogovoru, obnavljanje izraelske vojske i njeno spremanje za regionalni rat, obnova izraelske ekonomije i međunarodnih odnosa te povratak raseljenih u njihove domove“, rekao je Brick.

Izvor: Al Jazeera