NATO raspravlja o misiji podrške Ukrajini

Projekt je glavni dio paketa odbrane Ukrajine, koji NATO, savez od 32 zemlje, želi odobriti na samitu u Washingtonu u julu.

Američki ministar obrane Lloyd Austin predsjedavat će sastankom inicijative koju predvodi SAD u četvrtak (AP Photo/Olivier Matthys)

Ministri odbrane NATO-a u Briselu su u četvrtak i petak na dvodnevnim razgovorima radi dogovora o misiji podrške Ukrajini obukom i dugoročnim finansijskim obavezama.

Na konferenciji za novinare uoči sastanka generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da “odobre plan da koordinaciju sigurnosne pomoći i obuke u Ukrajini vodi NATO”, prenosi Hina.

Projekt je glavni dio paketa odbrane Ukrajine, koji NATO, savez od 32 zemlje, želi odobriti na samitu u Washingtonu u julu.

Cilj je prenijeti odgovornost za koordinaciju vojne pomoći Ukrajini s neformalne strukture Kontaktne grupe za odbranu Ukrajine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država na formalne strukture NATO-a.

Dugoročna finansijska podrška

Također su u toku razgovori između saveznika kako bi se dogovorila obaveza dugoročne finansijske podrške Ukrajini. Stoltenberg je ranije rekao da je za Ukrajinu svake godine potrebno najmanje 40 milijardi eura.

Rustem Umerov, ukrajinski ministar odbrane, učestvuje na sastanku s ministrima odbrane NATO-a u okviru koordinacijskog tijela Vijeće NATO-Ukrajina.

Američki ministar obrane Lloyd Austin predsjedavat će sastankom inicijative koju predvodi SAD u četvrtak, a koja je bila predmet intenzivne rasprave među saveznicima uoči sastanka ministara odbrane.

Izvor: Agencije