Buenos Aires: Masovni protesti zbog kontroverzne reforme predsjednika

Argentinski Senat je dao zeleno svjetlo za ekonomske reforme predsjednika države Javiera Mileija, u danu koji su obilježili protesti i neredi u kojima je povrijeđeno desetak ljudi.

Demonstranti su odgovorili bacanjem kamenja na policiju i paljenjem dva automobila (EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni)

Snage sigurnosti upotrijebile su u srijedu suzavac i vodene topove u Buenos Airesu kako bi rastjerale demonstrante koji su protestovali zbog ekonomskih reformi Javiera Mileija, predsjednika Argentine.

Ispred Parlamenta je povrijeđeno nekoliko ljudi, uključujući pet zastupnika koji su gađani suzavcem, dok je Senat raspravljao o paketu ključnih reformi ultraliberalnog predsjednika.

Senat je dao zeleno svjetlo za ekonomske reforme predsjednika države Javiera Mileija, u danu koji su obilježili protesti.

“Za Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele da vide svoju djecu kako napuštaju zemlju, glasam za”, izjavila je Victoria Villarruel, predsjednica Senata, čiji je glas bio odlučujući.

Prijedlog je do glasanja Villarruel u Senatu imao 36 glasova za i 36 protiv.

Senat dalje treba razmotriti sve tačke prijedloga koji se nakon odobrenja vraća u Donji dom koji odlučuje o konačnom usvajanju.

Sukob s policijom

Najmanje pet opozicijskih zastupnika je hospitalizovano, rekla je ranije zastupnica Cecilia Moro za AFP, prenosi Beta.

Prema podacima Udruženja protiv institucionalnog nasilja, približno 40 demonstranata je liječeno zbog posljedica korištenja suzavca.

Senatori raspravljaju o novoj verziji glavnog zakona Vlade aktuelnog predsjednika, prvobitno odbačenog, sa 600 članova, a usvojenog uz velike izmjene u Zastupničkom domu u aprilu, gdje će se vratiti ako senatori potvrde preostalih 238 članova.

Ekonomske reforme koje je potaknuo Milei uključuju planove za privatizaciju državnih kompanija, zajedno s drugim mjerama štednje, koje imaju za cilj preokretanje produžene ekonomske krize koju je obilježila inflacija od blizu 300 posto.

Šest mjeseci nakon stupanja na mjesto predsjednika Milei još nije postigao da barem jedan njegov zakon prođe u Parlamentu gdje je njegova manja stranka La Libertad Avanza (LLA) tek treća sila u Zastupničkom domu, a u Senatu ima samo sedam zastupnika od ukupno 72.

Izvor: Agencije