Američki predstavnici sprečavaju Pentagon da izdvoji sredstva za obnovu Gaze

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi sveobuhvatan rat u Pojasu Gaze, koji je do danas rezultirao smrću i ranjavanjem više od 122.000 Palestinaca i hiljadama nestalih osoba.

Zastupnički dom Američkog kongresa u aprilu je glasao za široki plan vojne pomoći Izraelu (Associated Press)

Zastupnički dom Američkog kongresa usvojio je amandman na budžet Ministarstva odbrane (Pentagon), kojim se Ministarstvu onemogućava da dodijeli bilo kakva finansijska sredstva za rekonstrukciju Pojasa Gaze.

Prije glasanja, republikanski predstavnik Brian Mast, koji je predstavio amandman, naglasio je da Sjedinjene Američke Države ne bi trebale pomagati izgradnju bilo čega unutar Pojasa Gaze nakon završetka rata.

“Dozvolite mi da kažem jasno i nedvosmisleno: Amerikanci ne bi trebali finansirati obnovu Pojasa Gaze po završetku rata za koji nemamo naznaka kada će se završiti, ne bi trebali davati novac za izgradnju luke ili zgrade, a svakako ne trebamo plaćati izgradnju terorističkih tunela niti zgrada u kojima mogu biti skriveni oni koje (u zarobljeništvu) drže razne terorističke organizacije”, dodao je Mast je u svom govoru.

Važno je napomenuti da je državni sekretar Antony Blinken, koji je bio u posjeti regiji osmi put od početka razornog izraelskog rata u Pojasu Gaze, u srijedu istakao obećanje svoje zemlje da će osigurati 400 miliona dolara, tokom konferencije održane u Jordanu u utorak, uz učešće nekoliko zemalja, ukazujući na nastavak koordinacije s Egiptom za otvaranje prijelaza.

Izrazio je nadu da će humanitarna pomoć, kada uđe u Gazu preko prijelaza Rafah, biti podijeljena onima kojima je potrebna.

U zamjenu za američku zabranu sudjelovanja u obnovi Pojasa Gaze, prošlog maja su američki predstavnici odobrili nacrt zakona kojim se predsjednik Joe Biden primorava da pošalje dodatne pošiljke oružja u Izrael. Također su pokušali osuditi demokratskog predsjednika zbog odgađanja slanja pošiljki bombi, koje je imalo za cilj vršiti pritisak na Tel Aviv da uloži više napora kako bi zaštitio civilno stanovništvo tokom rata u Pojasu Gaze.

Prijedlog zakona je da Sjedinjene Američke Države hitno isporuče oružje Izraelu, posebno bombe velike nosivosti, koje su odobrene, ali čija je isporuka obustavljena usljed zabrinutosti zbog njihove upotrebe u bilo kakvom sveobuhvatnom izraelskom kopnenom napadu na Rafah u južnom Pojasu Gaze gdje živi više od milion ljudi.

Snažna podrška

U aprilu je Zastupnički dom glasao za široki plan vojne pomoći za Izrael, Ukrajinu i Tajvan, vrijedan 95 milijardi dolara, što je bio potez koji je bio dugo očekivan i koji je imao podršku i republikanaca i demokrata.

Dom je, također, odobrio nacrt zakona za pružanje nove vojne pomoći Izraelu u vrijednosti od 26 milijardi dolara, jer rat koji vodi u Pojasu Gaze traje već oko devet mjeseci, uprkos zabrinutosti međunarodne zajednice za sudbinu civila u Gazi.

Nacrt zakona je odobrilo 366 članova, a protiv je bilo 58. Ta sredstva namijenjena su posebno za jačanje izraelskog antiraketnog štita Željezna kupola.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je tada da je odobrenje većine u Kongresu “pokazatelj snažne podrške demokratske i republikanske stranke Izraelu”.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi sveobuhvatan rat u Pojasu Gaze, koji je do danas rezultirao smrću i ranjavanjem više od 122.000 Palestinaca, hiljadama nestalih osoba, humanitarnom katastrofom bez presedana i masovnim razaranjima u stambenim četvrtima, infrastrukturi i bolnicama.

Izrael nastavlja svoju agresiju, ignorirajući rezoluciju Vijeća sigurnosti o hitnom zaustavljanju borbi i naredbu Suda pravde da zaustavi napad na Rafah i preduzme hitne mjere za sprečavanje djela “genocida i poboljšanje humanitarne situacije u opkoljenom Pojasu.

Izvor: Al Jazeera