Stoltenberg: Latvija značajna članica NATO-a, koja pruža snažnu podršku Ukrajini

Stoltenberg je podsjetio da NATO saveznici već pružaju 99 posto vojne podrške Ukrajini i apelovao na veću koordinaciju među zemljama članicama Sjevernoatlantskog saveza.

Jens Stoltenberg na samitu u Rigi s latvijskim predsjednikom Edgarsom Rinkevicsom (EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je tokom zajedničke konferencije za novinare s predsjednikom Latvije Edgarsom Rinkevicsom u Rigi da je ta zemlja “značajna članica Sjevernoatlantske alijanse” koja pruža snažnu vojnu podršku Ukrajini, prenosi Tanjug.

“NATO ima snage, resurse, sposobnosti i političku volju da brani svakog saveznika. Najhitniji zadatak je, naravno, osigurati podršku Ukrajini koliko god bude potrebno. Stoga očekujem da se saveznici slože da NATO bude na čelu u pružanju pomoći u oblasti sigurnosti i vojne obuke u Ukrajini i da se slože o dugoročnoj finansijskoj pomoći za Ukrajinu”, rekao je Stoltenberg.

Spriječiti kašnjenja

Podsjetio je da NATO saveznici već pružaju 99 posto vojne podrške Ukrajini i apelovao na veću koordinaciju među zemljama članicama Sjevernoatlantskog saveza kako bi se spriječile pauze i kašnjenja koja su se dogodila tokom protekle zime.

“Ukrajini je potreban predvidljiv, stabilan tok vojne podrške koju ne može čekati. Bit ćemo tu koliko god bude potrebno”, rekao je Srtoltenberg.

Zahvalio se latvijskom predsjedniku na doprinosu njegove zemlje u mirovnoj misiji na Kosovu.

Izvor: Agencije