Ruski ratni brodovi ušli u luku u Havani

Kubansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da brodovi ne nose nuklearno naoružanje, što su potvrdili i američki dužnosnici.

Građani Havane u luci prate dolazak ruskog ratnog broda (REUTERS/Alexandre Meneghini)

Ruski ratni brodovi stigli su u srijedu u luku u Havani, što SAD i Kuba ne smatraju prijetnjom, ali analitičari tumače kao rusku demonstraciju sile dok jačaju tenzije oko rata u Ukrajini, prenosi Hina.

Male grupe ribara i znatiželjnici pratili su s obale mora dolazak brodova.

Prvo je stigao tanker “Akademik Pašin” s tegljačem “Nikolajom Čikerom”, a ruska fregata i nuklearna podmornica čekale su na pučini i u luku bi trebale ući nešto kasnije, prenosi Reuters.

Fregata i podmornica, dio grupe četiri ruska ratna broda koji su stigli na Kubu u srijedu, izvele su vojne vježbe u Atlantskom okeanu na putu do otoka, objavilo je rusko ministarstvo odbrane dan prije.

Kuba je prošle sedmice objavila da je posjeta “standardna praksa” prijateljskih zemalja.

Kubansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da brodovi ne nose nuklearno naoružanje, što su potvrdili i američki dužnosnici.

“Pažljivo pratimo kretanje brodova”, rekao je neimenovani američki dužnosnik za Reuters u utorak. “Ni u kojem trenutku brodovi i podmornica nisu bili direktna prijetnja SAD-u.”

Dugogodišnji saveznici

Havana se nalazi samo 160 kilometara od Floride gdje se nalazi američka pomorska zračna baza. A tajming posjete, u trenutku kada Bidenova administracija razmatra koliko daleko može ići u pomaganju Ukrajini, sugerira da nije samo “standardna praksa”, rekao je  William Leogrande, profesor na Američkom univerzitetu.

“Dolazak ruskih brodova Putinov je način da podsjeti Bidena da Moskva može biti izazov Washingtonu u njegovoj sferi utjecaja”, rekao je.

Posjeta se događa u vrijeme kada je Kuba pogođena najgorom društvenom i ekonomskom krizom zadnjih desetljeća. Nedostaje joj svega, od hrane i lijekova do goriva, i građani su sve nezadovoljniji.

“Ovo podsjeća na hladni rat, ali za razliku od prvog hladnog rata, Kubance Moskvi ne privlači ideologija nego ekonomska nužnost”, rekao je.

Kubanska raketna kriza dogodila se 1962. kada je Sovjetski Savez odgovorio na američko raspoređivanje projektila u Turskoj slanjem balističkih projektila na Kubu, što je svijet dovelo na rub nuklearnog rata.

Rusija i Kuba ponovno jačaju veze. Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel posjetio je ruskog predsjednika Vladimira Putina četvrti put u maju. Prisustvovao je vojnoj paradi i rekao da Moskva uvijek može računati na podršku Havane.

Rusija je u martu isporučila 90.000 tona ruske nafte Kubi i obećala joj pomoći u nizu sektora, od proizvodnje šećera do infrastrukture, obnoviljih izvora energije i turizma.

Ruski ratni brodovi trebali bi ostati u Havani do 17. juna.

Izvor: Agencije