Rusija proširila vojne vježbe s taktičkim nuklearnim oružjem

Vojne vježbe s taktičkim nuklearnim oružjem proširene su na gotovo cijelu rusku evropsku granicu koja se prostire od Arktičkog okeana do Crnog mora.

Putin je prošlog mjeseca naredio izvođenje vježbi u vojnom području uz Ukrajinu (Ministarstvo odbrane Rusije / Handout via Reuters)

Rusija je objavila da su vojnici i mornari iz sjevernog lenjingradskog vojnog područja koje graniči s članicama NATO-a Norveškom, Finskom, Poljskom, Latvijom i Litvanijom sudjelovali u vojnim vježbama s taktičkim nuklearnim oružjem.

To predstavlja proširenje područja na kojima se izvode vježbe na gotovo cijelu rusku evropsku granicu koja se prostire od Arktičkog okeana do Crnog mora, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je prošlog mjeseca naredio izvođenje vježbi u južnom vojnom području uz Ukrajinu nakon što su zapadni dužnosnici signalizirali da će dopustiti Kijevu da koristi donirano naoružanje za napade na ciljeve duboko u ruskoj teritoriji.

Promjena ruske nuklearne doktrine

Putin je prošle sedmice rekao da Rusija ne treba koristiti nuklearno oružje da bi pobijedila u Ukrajini, dosad najjasniji signal Kremlja da sukob u Ukrajini neće eskalirati u nuklearni rat.

No, također nije isključio promjene ruske nuklearne doktrine koja određuje pod kojim se uvjetima može upotrijebiti atomsko naoružanje.

SAD je objavio da zasad ne vidi promjene u ruskom strateškom rasporedu, iako obavještajni dužnosnici uzimaju ruske izjave vrlo ozbiljno.

Rusija i SAD su uvjerljivo najjače svjetske nuklearne sile koje drže 80 posto ukupnog nuklearnog arsenala, pokazuju podaci Federacije američkih naučnika.

Izvor: Agencije