Rusija i Kina u fokusu sastanka Grupe G7 u Italiji

Američki predsjednik Joe Biden će pokušati pojačati pritisak na Rusiju zbog ofanzive na Ukrajinu te Kinu zbog podrške Moskvi.

Čelnici najrazvijenijih svjetskih demokratija razgovarat će u Italiji o nizu izazova tokom susreta od 13. do 15. juna (REUTERS/ Anna Rose Layden)

Američki predsjednik Joe Biden otputovao je u Italiju na skup formata G7 gdje će pokušati pojačati pritisak na Rusiju zbog ofanzive na Ukrajinu te Kinu zbog podrške Moskvi.

Čelnici zemalja G7 stižu na skup u vrijeme niza izazova kod kuće, paralelno pokušavajući pronaći rješenja za mnoge od najvećih svjetskih problema.

Biden je proveo utorak navečer u svom domu u Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware, nakon što je 12-člana porota osudila njegovog sina Huntera zbog laganja o upotrebi droge pri kupovanju oružja 2018. godine, čime je postao prvi sin nekog aktuelnog američkog predsjednika koji je osuđen za krivično djelo.

Slučaj sa Bidenom mlađim događa se nekoliko dana nakon što je 30. maja osuđen Bidenov republikanski rival na nadolazećim izborima, bivši predsjednik Donald Trump.

Čelnici najrazvijenijih svjetskih demokratija razgovarat će o nizu izazova tokom susreta od 13. do 15. juna, uključujući rat u Ukrajini i na Bliskom istoku, trgovinske neravnoteže s Kinom, prijetnje vještačke inteligencije te razvojnim izazovima u Africi, piše Reuters a prenosi Hina.

Objavit će nove sankcije i kontrole izvoza iz Rusije koje će ciljati entitete i mreže povezane s vojskom koja vodi rat u Ukrajini, najavio je u utorak glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

Čelnici suočeni sa izbornim problemima

„Nastavit ćemo podizati troškove za ruski ratni stroj”, rekao je Kirby.

Washington planira proširiti sankcije na prodaju poluprovodnika i drugih dobara Rusiji, ciljajući na prodavače u Kini, rekao je jedan izvor Reutersu.

Glavni prioritet susreta je pojačati finansiranje Ukrajine. SAD i evropski zvaničnici žele pronaći rješenja za snažniju pomoć Ukrajini uoči potencijalne Trumpove pobjede koja bi mogla zaustaviti dotok pomoći Kijevu.

G7 i EU razmatraju kako iskoristiti profite od zamrznute ruske imovine za kreditiranje Ukrajine i osiguravanje finansiranja države za 2025. godinu.

Dio čelnika koji stiže u Italiju kod kuće je suočen s izbornim problemima. Ankete pokazuju da britanski premijer Rishi Sunak vrlo vjerovatno neće biti na toj funkciji nakon izbora idućeg mjeseca, a čelnici Francuske i Njemačke oporavljaju se od loših rezultata njihovih stranaka na evropskim izborima.

Biden će se u Italiji ponovo sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, nakon čega će dvojac održati konferenciju za medije.

Izvor: Agencije