Vojnici: Netanyahuova vlada nam je ‘zabila nož u leđa’ izuzećem Hareda

Rezervni vojnici opisali su novi zakon kao sramotu, što povećava raskol i podijeljenost među onima koji nose teret rata i onih koji to izbjegavaju.

Zakon obavezuje sve Izraelke i Izraelce koji navrše 18 godina da se odazovu u vojnu službu, a izuzeće Hareda iz službe uvijek je izazvalo polemike u Izraelu u proteklim decenijama (REUTERS/Amir Cohen)

Izraelski list Yedioth Aharonoth prenosi izjave rezervnog vojnika u izraelskim snagama koji je rekao da im je vlada Benjamina Netanyahu “zabila nož u leđa” zakonom koji izuzima ultraortodoksne Jevreje (Harede) od regrutiranja u izraelskoj vojsci.

Knesset je u ponedjeljak na prvom čitanju odobrio nacrt zakona o regrutaciji većinom od 63 glasa za i 57 protiv, a o nacrtu zakona se mora glasati u drugom i trećem čitanju kako bi postao važeći.

Vojnici su potvrdili da se osjećaju izdano od vlade koja ih je mobilizirala radi svog političkog opstanka, umjesto mobilizacije za teški rat u Pojasu Gaze.

Rezervni vojnici opisali su novi zakon kao sramotu, što povećava raskol i podijeljenost među onima koji nose teret rata i onih koji to izbjegavaju.

Ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da bi se regrutacija u vojsku “trebala odnositi na sve grupe društva bez diskriminacije”.

“Trebamo sve da bismo se odbranili”, izjavio je Gallant pred grupom okupljenih vojnika tokom posjete jednoj vojnoj jedinici.

Smatra da postoji više izazova s kojima će se Izrael suočiti u budućnosti, zbog čega će biti neophodno da svi pristupe vojsci.

Poigravanje s pitanjem jednakosti

Vlade koje su se smjenjivale od 2017. godine nisu uspjele postići dogovor o regrutaciji Hareda, nakon što je Vrhovni sud poništio zakon donesen 2015. godine koji ih je oslobodio od vojne službe, smatrajući da izuzeće narušava “načelo jednakosti”.

Knesset je od tada redovno produžavao praksu njihovog oslobađanja od služenja vojnog roka.

Vrhovni sud je u februaru izdao naredbu pozivajući vladu da pojasni razlog zbog kojeg su Haredi isključeni iz regrutacije.

Ultraortodoksni Jevreji čine oko 13 posto stanovništva Izraela, koje čini gotovo 9,7 miliona ljudi. Oni ne služe vojsku, a kažu da svoj život posvećuju proučavanju Tore.

Zakon obavezuje sve Izraelke i Izraelce koji navrše 18 godina da se odazovu u vojnu službu, a izuzeće Hareda iz službe uvijek je izazvalo polemike u Izraelu u proteklim decenijama.

Međutim, njihovo oslobađanje od služenja vojske dodatno je aktuelizirano u vrijeme rata u Pojasu Gaze. Sekularne stranke zatraže da i religiozni Jevreji snose teret rata, pogotovo kada izraelska vojska trpi gubitke.

Izvor: Al Jazeera i agencije