Putin će zadržati degradiranog saveznika Patruševa u Ruskom vijeću sigurnosti

U jednom od najiznenađujućih poteza u rekonstrukciji svog okruženja i vlade, Putin je premjestio Patruševa s mjesta šefa državne sigurnosti na poziciju bez praktički ikakve moći.

Predsjednik Vladimir Putin zadržat će degradiranog saveznika Nikolaja Patruševa u najvišem ruskom savjetodavnom sigurnosnom tijelu (REUTERS/Anton Vaganov/Pool)

Predsjednik Vladimir Putin zadržat će degradiranog saveznika Nikolaja Patruševa u najvišem ruskom savjetodavnom sigurnosnom tijelu, navodi se u dekretu, prenosi Hina.

U jednom od najiznenađujućih poteza u majskoj rekonstrukciji svog okruženja i vlade, Putin je premjestio Patruševa sa svog 16-godišnjeg mandata šefa državne sigurnosti na poziciju bez praktički ikakve moći – da nadgleda brodogradnju kao pomoćnik Kremlja.

Bez ikakvog objašnjenja za degradaciju Putin je potaknuo sedmice medijske i diplomatske spekulacije o tome šta će se dogoditi s hladnoratovskim ratnikom koji je osmislio strategiju nacionalne sigurnosti Kremlja, koji se godinama smatra jednom od najmoćnijih osoba u Rusiji i šta to znači za kurs Rusije.

Patrušev, bivši direktor Ruske federalne sigurnosne službe (FSB) iz Sankt Peterburga, gdje je Putin rođen, svojedobno je slao osjetljive signale Kremlja i Kinezima i Amerikancima.

Putin predsjedava Ruskim vijećem sigurnosti

Također 72-godišnjem zvaničniku se pripisuje pomoć u iskorjenjivanju ideoloških temelja najvećeg sukoba Rusije sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. godine.

“Uzimajući u obzir ličnu važnost Patruševa za stabilnost Putinova režima i njegovu dugogodišnju tendenciju da uravnoteži ruske silovike (moćnike s političkim utjecajem) poput Patruševa unutar vertikale moći, Patruševljev sljedeći položaj bit će važan odraz Putinove namjere”, pišu analitičari Instituta za proučavanje rata, navodi se u izvještaju iz maja.

Rusko vijeće sigurnosti, kojim predsjedava Putin, savjetodavno je tijelo Kremlja odgovorno za upravljanje i integraciju politike nacionalne sigurnosti.

Nema direktnu vlast nad ruskim sigurnosnim agencijama i ministarstvima.

U dekretu objavljenom na vladinoj web-stranici Putin je, također, imenovao novog ruskog ministra odbrane Andreja Belousova za stalnog člana Vijeća sigurnosti.

Izvor: Agencije