Premijer Slovenije najavio paket pomoći Palestini od 2,5 miliona eura

Premijer Slovenije Robert Golob se u Jordanu sastao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom s kojim je razgovarao o posljednjim dešavanjima u Palestini.

Robert Golob je rekao da njegova zemlja podržava legitimna prava palestinskog naroda (EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Premijer Slovenije Robert Golob rekao je da će njegova zemlja izdvojiti dodatnih 2,5 miliona eura za pomoć Palestini kroz različite programe Ujedinjenih nacija (UN), prenosi Anadolija.

Golob je rekao da rezolucija o Gazi, koju je u ponedjeljak usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a, daje nadu za rješenje o dvije države.

On je to izjavio na marginama konferencije o humanitarnoj pomoći za Pojas Gaze u Jordanu nakon što je Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju za prekid vatre u Gazi.

Rusija je bila suzdržana tokom glasanja, dok je preostalih 14 članova Vijeća glasalo za.

Podrška palestinskom narodu

Golob se u međuvremenu u Jordanu sastao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, s kojim je razgovarao o posljednjim dešavanjima u Palestini.

Palestinska novinska agencija WAFA javila je da se Abbas sastao s Golobom u Amanu te da mu se palestinski predsjednik zahvalio na priznanju Palestine kao države.

“Odluka o priznavanju palestinske države doprinijet će očuvanju rješenja o dvije države, koje je sistematski uništavano te će doprinijeti uspostavljanju sigurnosti, mira i stabilnosti za sve”, rekao je Abbas.

Golob je rekao da njegova zemlja podržava legitimna prava palestinskog naroda i naglasio da Palestinci imaju pravo na samoopredjeljenje i stvaranje nezavisne države na svojoj zemlji.

Naglasio je nophodnost uspostavljanja primirja u Pojasu Gaze i slanja humanitarne pomoći palestinskom narodu.

Izvor: Agencije