Izraelske snage ubile nenaoružanog mladića uprkos njegovim pozivima u pomoć

Na snimku se vidi da su okupacijske snage namjerno pucale na palestinskog mladića.

Aktivisti na društvenim mrežama podijelili su osjetljiv snimak izraelskih snaga kako ubijaju nenaoružanog palestinskog mladića (REUTERS/Raneen Sawafta)

U utorak su aktivisti na društvenim mrežama podijelili uznemiravajući snimak izraelskih snaga kako ubijaju nenaoružanog palestinskog mladića u Kafr Danu, zapadno od grada Jenina, na sjeveru okupirane Zapadne obale.

Na snimku se vidi da su izraelske snage namjerno pucale na ovog mladića, uprkos njegovim pozivima u pomoć.

Jučer su izraleske snage upale u Kafr Dan gdje su izbili nasilni sukobi s palestinskim borcima koji su rezultirali smrću šest Palestinaca, prije nego što su se povukle u utorak, kasno uvečer. Hamas je izrazio saučešće za ubijene iz Kafr Dana i pozvao stanovnike Zapadne obale na veću postojanost i intenziviranje ustanka protiv Izraela i njenih doseljenika.

Eskalacija izraelskih operacija

Kako javlja dopisnik Al Jazeere, do sukoba između palestinskih boraca i izraelskih snaga je došlo nakon što su izraelske specijalne jedinice infiltrirane u Kafr Dan. Istakao je da su izraelski specijalci izvršili upad u kuću na glavnom ulazu u grad, uspostavili obruč oko nje, prije nego što su na nju ispalili dvije protutenkovske granate Energa.

Izrael je poslao velika vojna pojačanja u Kafr Dan nakon sukoba između boraca otpora i izraelskih specijalnih snaga. Prema riječima očevidaca, ratni helikopteri Apache iz mitraljeza su pucali po kućama u ovom gradu.

Borci su gađali transportni kamion koji su koristile specijalne snage u operaciji infiltracije u grad Kafr Dan.

Od izraelske agresije na Pojas Gaze 7. oktobra, izraelska vojska je eskalirala svoje operacije širom Zapadne obale. Od tada je ubijeno 538 Palestinaca, a ranjeno 5.000 drugih, uključujući 660 djece, prema zvaničnim palestinskim podacima.

Izvor: Al Jazeera