NATO prilagođava nuklearnu sposobnost svom okruženju

Posljednji mjeseci donijeli su opasnu nuklearnu retoriku dok Kina također modernizira svoje nuklearne sposobnosti, rekao je sekretar Alijanse.

Očekujem da će ministri odobriti plan da NATO vodi koordinaciju sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini, rekao je Stoltenberg (REUTERS/Marton Monus)

NATO je spreman preuzeti koordinaciju isporuka oružja SAD-a Ukrajini, a istovremeno zemlje članice prilagođavaju nuklearne sposobnosti novoj situaciji, rekao je u srijedu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

“Očekujem da će ministri odobriti plan da NATO vodi koordinaciju sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini”, rekao je Jens Stoltenberg uoči dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

Savez pokušava zaštiti mehanizam vojne pomoći dok prema NATO-u skeptični Donald Trump teži osvajanju svog drugog predsjedničkog mandata na izborima u SAD-u.

“Ovo je ključni element našeg paketa za Ukrajinu donesenog na samitu u Washingtonu, zajedno sa dugoročnom finansijskom obavezom”, dodao je Stoltenberg, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Postigli značajan napredak’

Zemlje NATO-a također prilagođavaju svoje nuklearne sposobnosti trenutnom sigurnosnom okruženju, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da su posljednji mjeseci donijeli opasnu nuklearnu retoriku i više nuklearnih vježbi Rusije, dok Kina također modernizira svoje nuklearne sposobnosti.

“Saveznici će raspravljati o prilagodbi naših nuklearnih sposobnosti trenutnom sigurnosnom okruženju. Postigli smo značajan napredak u ovoj prilagodbi”, rekao je.

Izvor: Agencije